AKTUELNO

Nenad Stevandić, šef Srpskog kluba u Predsedničkom domu parlamenta BiH, ističe da je na snazi velika histerija praćena ratno huškačkim procesima i pokličima.

Stevandić se dotakao i pisanja medija BiH, gde kako navode, u Sarajevu Milorad Dodik plače zbog odluke u Savetu bezbednosti UN i blokade federalnih institucija parlamenta, nazivajući sve što se dešava pokličima sličnim onim iz 1992. godine.

- Ja moram da podsetim da smo zadnjih 15 dana razgovarali sa 13 ambasadora EU, od 29, koliko ih ima, i važno je da niko nije bio zagovornik sankcija niti bilo čega ružnog prema nama, što se prvi put desilo, jer je bilo zagovaranja da oni ne dođu u Istočno Sarajevo - istakao je Stevandić.

Stevandić je dodao da je nakon toga došao i Metju Palmer, zajedno sa dva ambasadora Nelsona i Satlera, gde su razgovarali odvojeno sa opozicionim koalicijom, a odvojeno sa vladajućom politikom, pa je tek bila sednica.

Foto: TV Pink Printscreen

Dževad Galijašević, stručnjak za bezbednost, ističe da se trenutno postavlja pitanje kakav je status Kristijana Šmita u Nemačkoj, nakon novih izbora, vlade i političkiih okolnosti.

- On sada ima partnere samo u Sarajevu. Ono što su Bošnjaci imali u istoriji čitav 19. veka, jeste da su ginuli za Osmansku imepriju, nevidevši da se ona raspada. Tako i danas veruju u Ameriku, i pozivaju Veliku Britaniju da rešava njihove probleme - dodao je Galijašević.

Kako je dodao, Milorad Dodik ima velike kontakte sa zapadnim diplomatama, predstavnicima EU, a istovremeno Bakir Izetbegović ide u Istambul kako bi zapravo bio "nariban" a ne da dobije podršku.

Foto: TV Pink Printscreen

- Ideja rata dolazi iz Sarajeva, tamo žele da iskomplikuju situaciju. Do sada je prolazila matrica da je BiH stabilna, jer na svaka tri meseca možete oduzeti neku nadležnost i tako 26 godina, oko 87 nadležnosti. Sada je to prekinuto jer je Republika Srpska rekla da toga više nema, i da ih ne zanima priča i o stabilnosti i nestabilnosti - rekao je Galijašević.

Bojan Dimitrijević, istoričar, objašnjava da Šmit u ovom trenutku "lebdi u vazduhu".

Foto: TV Pink Printscreen

- Treba obratiti pažnju da Međunarodna zajednica BiH smatra svojim projektom, i braniće ih na sve načine. Ako je ovo naša pobeda, ili pobeda nove multipularnosti u svetu, ostaje to što je ostavio Incko u nasleđe.

- On je bez mandata, ali on je tamo. Amerika podržava njegovu misiju, i ne treba žuriti sa zaključcima, treba samo istrajati u misiji - dodao je Dimitrijević.

Autor: