AKTUELNO

Iako je ministarstvo za brigu o selu novo ministarstvo i sa ograničenim brojem kadrova i resursa na raspolaganju, u proteklih godinu dana uradilo je, shodno svojim mogućnostima, najbolji mogući posao – izjavio je dr Rajko Petrović sa Instituta za evropske studije u Beogradu.‚‚

Sudeći po njemu, uspešno realizovani projekti poput oživljavanja zadrugarstva širom Srbije, dodele besplatnih seoskih kuća mladima, dodeljivanje minibuseva lokalnim samoupravama za potrebe prevoza stanovništva u udaljenim selima i organizovanja miholjskih susreta sela bez ikakve dileme kandiduju ministra Milana Krkobabića za ministra godine.

- Ne osporavam dobre rezultate i nekih od ostalih ministarstava, ali se usko stručno bavim regionalnim razvojem Srbije i znam dobro koliko je učinjeno u praksi na polju podsticanja ruralnog razvoja. U Srbiji je otvoreno ili obnovljeno skoro hiljadu zadruga, država je otkupila preko 350 seoskih kuća i dodelila ih mladima, a sveukupno i ono najvažnije, srpsko selo je posle nekoliko decenija zahvaljujući ministru Krkobabiću stavljeno u fokus pažnje – napominje dr Petrović.

Foto: Beta/Nenad Petrović

On očekuje da rad Ministarstva za brigu o selu neće biti prolazna politička avantura, već početak jedne duge i uspešne priče.

- Uveren sam da će Ministarstvo za brigu o selu biti deo i naredne vlade nakon aprilskih izbora 2022. godine. Ukoliko se tokom njenog mandata realizuje obećanje ministra Krkobabića da će stariji od 65 godina bez redovnih primanja dobijati socijalne penzije od oko 100 evra mesečno, ne znam da li će biti najuspešniji, ali će u tom slučaju sigurno biti najpopularniji ministar, jer je mnogo građana sa takvom potrebom – zaključio je dr Petrović.

#Milan Krkobabić