AKTUELNO

Ministarstvo za brigu o selu je zahvaljujući ministru Milanu Krkobabiću prepoznalo je perspektive razvoja IT sektora u Srbiji i kroz konkurs za dodelu bespovratnih sredstava za kupovinu seoskih kuća podstiče dosaljavanje na sela u Srbiji svih onih kojima posao omogućava da rade od kuće, a to su pre svega zaposleni u IT industriji – izjavio je Goran Milenković, pomoćnik ministra za brigu o selu.

Jedna od ključnih poruka Srbije na proteklom samitu Pokreta nesvrstanih u Beogradu je da je IT najbrže rastuća grana naše privrede. Upravo u tom smeru treba da se razvija i selo u Srbiji, jer selo nije samo poljoprivreda, a IT sektor, čiji je godišnji rast 25%, je po izvozu pretekao i poljoprivredu i automobilsku industriju. Pandemija je potvrdila da je u ovom sektoru rad od kuće moguć, a mnoge firme su odlučile da takav princip rada nastave i u buduće, što je prilika da se zaustavi pražnjenje sela – dodao je Milenković.

Iskustva najuspešnijih zemalja u razvoju sela, kao što je Irska, kojoj se predviđa rast stanovništva u selima od 25% do 2050. godine, ukazuju da je od suštinske važnosti uvođenje brzog interneta, poredeći to sa svojevremenim uvođenjem strujne mreže. Takođe, od velikog značaja će biti sprovođenje programa ''Srbija 2025'' predsednika Vučića, kojim se predviđaju ogromna ulaganja u regionalne puteve i kanalizacionu mrežu – zaključio je Milenković.

#Goran Milenković