AKTUELNO

Predsednik Komisije za nestala lica rekao je da je uvreda koju je premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti uputio na njegov račun samo pokazatelj da Priština ne želi da se bavi pitanjem nestalih lica na KiM, ocenivši da je ta izjava bila deo scenarija kako dijalog ne bi bio nastavljen.

Delegacija Prištine u Brisel nije došla da bi razgovarala, već je došla sa planom da dijaloga ne bude i da se Beograd otera od pregovaračkog stola, izjavio je Veljko Odalović, generalni sekretar Narodne skupštine i predsednik Komisije Vlade Srbije za nestala lica.

Tema nestalih na Kosovu i Metohiji je, kaže Odalović, jedina oko koje je moglo biti napretka u razgovorima u Briselu, a srpska delegacija je za nju bila odlično spremna.

- Priprema za ovu temu i provera svih informacija bila je jako detaljna kako se ne bi “proklizalo”. Zato sam se poradovao da ćemo posle dijaloga dobiti vetar u leđa i da će Priština inicirati da se ispuni ono što su radne grupe prošle godine dogovorile u Briselu – kaže Odalović za Pink.

Kada je reč o zahtevu navodnog premijera lažne države Kosovo Aljbina Kurtija da Odalović ne bude na funkciji predsednika Komisije za nestala lica jer je "Gering i Gebels u istoj osobi", Odalović kaže da mu nije bilo prijatno da čuje ovakve reči, i da one mogu izazvati problem kod ljudi koji ga ne poznaju, a veruju Kurtiju.

Foto: TV Pink Printscreen

- U svakom slučaju, ja ću opet šetati ulicama Prištine, dole ću nastaviti da budem prisutan, ali nije svejedno kada pomislim da će neko uperiti prstom u mene i reći "evo ga Gebels i Gering" – kaže Odalović.

Na pitanje čemu ovakvi napadi, Odalović kaže da smo došli u fazu u kojoj je postalo jasno da Priština mora da izvršava svoje obaveze.

- Identifikovano je deset lokacija koje je trebalo da budu proverene kroz redovnu proceduru i mehanizam radne grupe. Na poslednjem sastanku u aprilu tražio sam da se Priština izjasni i tada je rečeno da će njihova provera početi od juna, međutim, shvatio sam da više nije problem sa tim ljudima sa kojima sam razgovarao, već da nema sudskih naloga, naloga tužilaštava i da je to pitanje negde u fioci – kaže Odalović.

Sve mu je, dodaje, postalo jasno prekjuče.

- Kurti je rekao da on ne dozvoljava proveru lokacija. Žrtve ne treba da delimo i svako ima pravo, obavezu i odgovornost prema njima – rekao je Odalović.

Beriša: Kurti mora da prihvati činjenično stanje i razgovara o formiranju ZSO

Demo Beriša, predsednik Matice Albanaca Srbije, kaže da je više puta govorio o tome da Kurtijeva ideja nije da dođe do sveobuhvatnog, niti do bilo kakvog pomirenja Srba i Albanaca.

- Predsednik Srbije i Odalović učinili su sve da pronađu nestale i da se svaka žrtva vrati porodici i bude dostojno sahranjena – kaže Beriša.

Ocenjuje da su pred Kurtijem dve mogućnosti: ili da posluša američkog predsednika Džozefa Bajdena, uđe u realne razgovore sa Beogradom i prihvati dosad dogovoreno, ili će biti u prilici da ide na nove izbore i sruši svoju vladu.

Foto: TV Pink Printscreen

Na pitanje o napadu na Odalovića, Beriša kaže da je Kurti "pogađao najodgovornije lice u timu predsednika Vučića".

- Kada je Kurti video ozbiljnost Vučićevog tima, našao se u nebranom grožđu jer je došao nespreman i, sva četiri pitanja koja je pokrenuo, pokrenuo je isključivo kako bi skrenuo pažnju, kako bi izazvao delegaciju Beograda da ustane i ode od stola, i kako bi sva odgovornost pala na srpsku stranu. Odgovornost je ipak na Prištini i na Kurtiju koji u ovom trenutku mora da prihvati činjenično stanje i mora da razgovara o formiranju ZSO – kaže Beriša.

#Demo Beriša

#Novo jutro

#Veljko Odalović