AKTUELNO

Predsednik Komisije za nestala lica Veljko Odalović rekao je da je uvreda koju je premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti uputio na njegov račun samo pokazatelj da Priština ne želi da se bavi pitanjem nestalih lica na KiM, ocenivši da je ta izjava bila deo "režije" kako dijalog ne bi bio nastavljen.

Odalović je za kazao da nema od čega da se brani, kao i da ga ne brine šta Kurti govori.

"Zašto je Kurti napao mene i zašto je on sve to rekao, to je pitanje za njega", rekao je Odalović zamoljen da komentariše to što ga je Kurti danas u Briselu nazvao "Gebelsom i Geringom".

Govoreći o nestalim licima, Odalović je istakao da je srpska delegacija apsolutno pripremljena, da ima informacije i dokumentaciju i dodao da je reč o nestanku 1.639 lica.

Naveo je da se na spisku nalazi 570 nestalih lica, među kojima su ne samo Srbi, već i nealbanci i kosovski Albanci koji su bili primorani da napuste KiM i koje je, najverovatnije, OVK likvidirala.

Odalović je podsetio da je prošle godine između Beograda i Prištine vođen konstruktivan razgovor na temu nestalih lica i da su tada dogovorene određene aktivnosti.

"Mi smo preuzeli sve obaveze i uz dodatnu pretragu arhiva prikupili smo više informacija o svemu onome što je zahtevala prištinska strana. Priština je primila naše zahteve, međutim, od tada nijedna lokacija nije pretražena", naveo je Odalović.