AKTUELNO

Premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti rekao je danas da na politički vrh u Srbiji "treba vršiti pritisak da prizna zločine".

"Na političko rukovodstvo Srbije mora se vršiti nezaustavljiv pritisak, sa svih strana, dok ne prepozna i prizna da je počinila zločine u Bosni, na Kosovu i u Hrvatskoj, da traži oproštaj i započne proces kažnjavanja zločinaca", rekao je Kurti povodom usvajanja rezolucije o Srebrenici, prenosi Kosovo online.

On smatra da je rezolucija o navodnom genocidu u Srebrenici koju je usvojio parlament u Prištini "primerena akcija", kako kaže, ne samo u ime Kosova, već i u ime "univerzalnog čoveka, naše želje za mirom i pravdom", prenosi Kosovo online.

Uz tvrdnju da je Srebrenica "najveći masakr, koji se dogodio na evropskom kontinentu nakon Drugog svetskog rata", Kurti je rekao i da su saradnici nekadašnjeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića "slobodni i da ima onih koji su na vlasti" i da donose odluke.

"Oni danas ne mogu ponoviti zločin i genocid, ali čine ono što mogu, skrivajucći tela žrtava, ponekad skrivajucći zločince ili ih hvaleći", tvrdi Kurti.

Kurti tvrdi i da je preko 4.000 vojnika upućeno u BIH iz Srbije, i da je većina njih slobodna.

Prema njegovim rečima, "nadgrobni spomenici žale zbog nedostatka kazne počiniocima", a Miloševicć, koga naziva balkanskim kasapinom, "umro je nekažnjen".

#Aljbin Kurti