AKTUELNO

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, rekao je za Novo vikend jutro kod Jovane Jeremić na TV PINK, da su jutros imali sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost, na kojoj je bilo dosta tačaka dnevnog reda, ali da je najznačajnija poruka i zaključak, da pored svih bezbednosnih izazova sa kojima se suočavamo, da je bezbednosna situacija u Srbiji stabilna.

- Nezavisno od toga, mi moramo da budemo spremni na svaku situaciju, to znači da se mere opreza moraju preduzimati, pa je predsednik podelio zaduženja bezbednosnim službama, policiji, vojci i svima koji se bave redom i mirom i bezbednošću građana – rekao je Dačić.

Kako kaže, među poginulim građanima u terorističkom aktu u Moskvi nema naših građana, dodaje da je bio jedan naš državljanin na samom događaju.

- Ja sam inače bio u poseti Moskvi, fudbalska reprezentacija Srbije je gostovala tamo i tu je bila zakazana ta prijateljska utakmica i išao sam na poziv Lavrova da zajedno posmatramo tu utakmicu i da imamo i bilateralni sastanak sa njim – rekao je Dačić.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako kaže, njegov utisak iz Moskve nije bio da se zemlja nalazi u nekakvom vanrednom stanju niti u ratnom stanju.

- Rat se ne vodi u Moskvi niti u Kijevu, zato je to verovatno i razlog za ovakve događaje. Ovaj događaj će ostaviti značajne posledice, pre svega zato što se tu mora temeljno istražiti ko stoji iza toga, da li su ove informacije da stoji ISIS tačne ili nisu – rekao je Dačić i dodaje da je ovo nešto što treba da osudi čitav svet.

Ističe da je bitno da nema neposrednih operativnih saznanja da Srbiji preti neki teroristički akt, ali dodaje, bitno je da se sprovedu mere opreza.

- Nama je bezbednost naših građana i Srbije najvažniji prioritet u ovom trenutku – rekao je Dačić.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako kaže, bez obzira što nemamo saznanja, moramo da budemo oprezni, dodaje da ponekad i kada nema saznanja, ne znači da se nešto ne može dogoditi.

- Važna je koordinirana akcija i saradnja svih onih struktura koje poseduju određene informacije kako bi držali situaciju pod kontrolom – rekao je Dačić.

Autor: