AKTUELNO

Ambasador Nemačke u Beogradu Tomas Šib izjavio je da je bombardovanje Jugoslavije 1999. godine kontroverzno pitanje, ali da je reakcija bila potrebna jer je trebalo sprečiti humanitarnu katastrofu i genocid na Kosovu.

Komentarišući ove reči, Zoran Ostojić, novinar, rekao je da niko od naših zvaničnika, kada je u pitanju Kosovo, u međunarodnom krivičnom tribunal za bivšu Jugoslaviju nije optužen, ni osuđen za genocid. Zato je pominjanje genocida u kontekstu Kosova nedostojno.

- Na KiM nije bilo genocida, bio je rat naoružanih pobunjenika protiv organa države – kaže Ostojić za “Novo jutro”. Izjava Tomasa Šiba stoga nije bila korektna i ne odražava pravo stanje onoga što se dešavalo na Kosovu.

Foto: TV Pink Printscreen

Jedno su ratni zločini, zločini protiv čovečnosti, a genocid nešto sasvim drugo.

Nenad Stevandić, šef Srpskog kluba u Predstavničkom domu parlamenta BiH i predsednik Ujedinjene srpske, kaže da je insistiranje na genocidnosti samo vrsta nastavka stereotipa koji se pokušao etablirati u BiH.

- Narodu, koji vam na neki način smeta, smanjićete snagu, uticaj i to se najbolje postiže ako se etiketira, targetira i ako mu se pripiše genocid – kaže Stevandić za Pink.

Foto: TV Pink Printscreen

Kada je reč o genocidu, ne može da se ne spomene NDH i rezolucija koja bi trebalo da bude usvojena u našem parlamentu. Juče se, inače, navršilo osam decenija osnivanja NDH, što je proslavljeno u Splitu uz ustaške parole. Dejan Mastilović, direktor izdavačke kuće “Filip Višnjić” kaže da je ovo zaostavština Tuđmanove vladavine.

- Tuđman je rekao 90-ih godina, kada je krenuo u rušenje Jugoslavije, “sreća da mi je žena nije Srpkinja ili Židovka”. Dakle, imamo kontinuitet koji je trebalo ba bude prekinut još 1945. godine – kaže Mastilović.

Foto: TV Pink Printscreen

Dragan Vujičić, novinar “Večernjih novosti” kaže da je sud za bivšu Jugoslaviju i zločine između 91. i 96. godine napravljen posebno za našu teritoriju, i da je to sud na kojem se sudilo, ne na osnovu Konvencije za genocide 47, odnosno 51. godine, već na osnovu statuta i pravilnika koji je pisan specijalno za ovaj sud.

- Ovaj pravilnik je temeljno promenio paradigm genocida, izmestio suštinu reči “genocid” i prebacio je u nešto potpuno apsurdno – kaže Vujičić za Pink.

Foto: TV Pink Printscreen

Kada je reč o izjavi nemačkog ambasadora, Vujičić kaže da uz Nemce uvek ide reč genocid, a na ovim prostorima je počela da se koristi onda kada je svoje prste umešala Nemačka.

Ceo razgovor sa gostima "Novog jutra" pogledajte u nastavku:

#Dejan Mastilović

#Dragan Vujičić

#Nenad Stevandić

#Zoran Ostojić