AKTUELNO

Ambasador Nemačke u Beogradu Tomas Šib izjavio je da je bombardovanje Jugoslavije 1999. godine kontroverzno pitanje, ali da je reakcija bila potrebna jer je trebalo sprečiti humanitarnu katastrofu i genocid na Kosovu.

Nebojša Čović, nekadašnji šef Koordinacionog tela za KiM i bivši potpredsednik Vlade Srbije, kaže da ga izjava ne iznenađuje.

- Šib je pred 6. april imao jednu normalnu izjavu da bi njome kupio prostor, a mi smo narod koji se lako oduševljava. Odmah iza toga dao je ovakvu, skandaloznu izjavu. Bilo bi dobro da svaki Nemac oprezno daje izjave po pitanju onoga što se dešavalo na prostorima nekadašnje SFRJ i napada na jednu zemlju koja je osnivač UN. Priča o genocidu i humanitarnoj katastrofi je jasna svima! Svima je jasno da je ta priča spinovana, da je iskonsturisana, baš kao i Račak – kaže Čović za „Novo jutro“.

Foto: TV Pink Printscreen

Nemačka je, dodaje, predvodnik svih događaja koji su doveli do raspada bivše Jugoslavije.

- Nakon pada Berlinskog zida, prva aktivnost koju je Nemačka preduzela je rasturanje SFRJ. Nemačka je pokušala da ovde bude glavna i centralna, a onda su se umešale SAD preko Bondstila – navodi Čović.

Foto: TV Pink Printscreen

Dodaje da je Šib „ispunio sve moguće i dovoljne uslove da dobije etiketu persone non grata“.

- Ako ostane ovde, nastaviće destruktivan pristup koji će se koristiti za dodatni pritisak na našu zemlju u smislu KiM - kaže Čović. 

#Nebojša Čović