AKTUELNO

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas u Donjoj Gradini da je u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj u Drugom svetskom ratu počinjen genocid, ali da zločin u jasenovačkim logorima nikada nije verifikovan kao genocid.

"Zato naše žrtve ne smeju biti zaboravljene. Јasenovac je strašno mesto zločina koje je počinila NDH", rekao je Dodik u obraćanju u Spomen-području Donja Gradina, povodom Dana sećanja na jasenovačke žrtve.

Navodeći da je država sinonim za slobodu srpskog naroda, on je ponovio da ne veruje u BiH, jer kako je ocenio, ona Srbima ne daje sigurnost.

"Ne mrzim nikoga, a volim Republiku Srpsku, Srbiju i svoj narod. Želimo da živimo u miru i ne dirajte nam Srpsku koja je sinonim naše slobode", istakao je Dodik.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da je godišnjica sećanja na jasenovačke žrtve nesumnjivo jedna od najznačajnijih u "teškoj, suviše stradalničkoj, ali i herojskoj istoriji srpskog naroda".

"I ove godine Dan sećanja na žrtve jasenovačkog genocida obeležavamo zajedno sa rukovodstvom Srbije, ujedinjeni bolom, ali i trajnom obavezom da od zaborava sačuvamo i ovo strašno mesto i nedužne žrtve koje su ovde ubijane na najbrutalniji i najsvirepiji način", naglasila je Cvijanović.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Prethodno su delegacije Srbije i RS na grobnom polju "Topole" položile vence za jasenovačke žrtve, Srbe, Jevreje i Rome.

Sistem logora smrti Nezavisne Države Hrvatske obuhvatao je oko 80 logora, a Donja Gradina bila je najveće stratište u sistemu koncentracionih logora Јasenovac.

#Milorad Dodik