AKTUELNO

Specijalni sud za zločine OVK mogao bi da pred pravdu izvede mnoge aktuelne predstavnike kosovskih institucija, saznaje Srna, a prenose Nezavisne novine

Agim Čeku, nekadašnji komadant Glavnog štaba terorističke OVK, mogao bi da bude prvi koji će seseti na optuženičku klupu pod sumnjom da je lično počinio ratni zločin i da nije sprečio da ratni zločini budu učinjeni.

Na spisku, uz Čekua, se nalazi jedan od komandanata terorističke OVK Azem Sulja.

Pored njih, prema informacijama iz policije, Hašim Tači bi mogao da odgovara po političkoj liniji, ali ne kao direktni učesnik ili izvršilac ratnih zločina, zato što je postao visoki predstavnik terorističke OVK tek nakon pregovora u Rambujeu.

Foto: YouTube screenshot

Tačijev blizak saradnik Džavit Haliti mogao bi da odgovara jer je u vreme činjenja zločina bio odgovoran za vezu sa krilom terorističke OVK u Albaniji i tamošnjim centrima za obuku. Istražitelji su pronašli dovoljno dokaza o odgovornosti komandanta terorističke OVK zaduženog za zdravstvenu zaštitu u Glavnom štabu OVK Šaipa Muje.

Na spisku se nalazi i Ajvaz Beriša, aktuelni konzul samoproglašenog Kosova u Frankfurtu. On je u vreme sukoba na Kosovu bio komandant specijalnih jedinica terorističke OVK.

Kadri Veselji, kao jedan od najuticajnijih komandanata u bivšoj OVK, mogao bi da odgovara ukoliko Specijalni sud prethodno utvrdi odgovornost Hašima Tačija. Umesto Ramuša Haradinaja, na optuženičkoj klupi će se naći njegov brat Daut Haradinaj.

Optužnica ga tereti za ista krivična djela za koja srpske vlasti optužuju njegovog brata Ramuša, a reč je o zločinima počinjenim u rejonu Đakovice i Dečana, u zoni Metohija (Dukađini), u kojoj su pripadnici terorističke OVK bili pod komandom braće Haradinaj.

Na spisku se nalaze i Bljerim Kuči i Ljah Brahimaj, kao i bivši komandant OVK za region Mališeva Fatmir Ljimaj.

Iz policije su naveli da se na spisku osumnjičenih nalaze imena još desetak visokih oficira Kosovskih bezbednosnih snaga, koji su poznati istražiteljima koje je predvodio Klint Vilijamson.

Zanimljivo je da na spisku osumnjičenih nema članova Demokratskog saveza Kosova (DSK), čiji je predsednik u vreme sukoba bio Ibrahim Rugova. Sadašnjem predsedniku DSK-a Isa Mustafi, poslanici su izglasali nepoverenje i smenili ga sa funkcije premijera samoproglašenog Kosova.

Prema navodima iz Kosovske policijske službe, najkasnije za mesec dana počeće proces privođenja osumnjičenih, a policija je spremna da u saradnji sa KFOR-om i Euleksom odgovori na moguć destabilizaciju bezbednosne situacije na Kosmetu.

Foto: Wikipedia

#OVK

#Sud

#Zločin

'