AKTUELNO

Novoformirani Specijalni sud za zločine OVK na Kosovu i Metohiji trebao bi da procesuira sve zločince te terorističke organizacije. Međutim, sagovornici Televizije PINK kažu da tek treba da se vidi kako će taj sud da radi.

Ljubinka Milinčić, glavna i odgovorna urednica srpske redakcije Sputnjik, kaže da ćemo tek da vidimo kako će se ponašati novoustanovljeni sud.

Foto: Printscreen

- Svi oni koje potražuje ovaj sud pokušaće da izbegnu suđenje, a kako će se ponašati videćemo. Do ovog trenutka oni su uspevali da izbegnu procesuiranje. Mi znamo kako su i svedoci nestajali, umirali i kako su zločinci oslobađani od optužbi. Videćemo koliko je Sud rešio da to ozbiljno kazni, i koliko je možda samo ta formalnost koja mora da se prođe da bi oni bili "oprani" da više niko o njima ne govori kao o teroristima - smatra Milinčić.

Komentaričući novinske natpise da su se Ramuš Haradinaj i Hašim Tači izvukli i da pred sud šalju "manje ribe", Zoran Ostojić, urednik redakcije Infobrif.rs, rekao je da, kao što je to bio slučaj u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i u Srbiji, kako kaže, Tači i Haradinaj ne odlučuju o tome ko će ići pred taj Sud, već ko će se naći pred tim Sud odlučuju oni koji dižu optužnice.

- U taj Sud je utrošeno mnogo para i napravljen je na osnovu izeštaja Dika Martija. prilično se odugovlačilo sa početkom rada tog Suda. Zanimljivo je da je počeo da radi u trenutku kada je prištinska vlada uvela ove taks na robu iz Srbije ili embargo na robu iz Srbije. U svakom slučaju pred sud će ići oni protiv kojih postoje dokazi. koliko znam već su izvučeni svedoci, zaštićeni... Sve ovo vreme izgleda da se radilo da se priprema suđenja da se ne bi dešavalo, ono što se dešavalo do sada sa Haradinajom i suđenjem u Hagu- ističe Ostojić i dodaje:

Foto: Printscreen

- I na početku formiranja tog Suda rečeno je da je suština da se zaštite svedoci, jer za krivična dela za koja će se suditi, a to su ratni zločini teško je naći baš papire i dokumenta.

Ljubinka Milinčić smatra da bi trebalo da se desi da čitava prištinska vlast po komandnoj odgovornosti bude procesuirana.

Ostojić je, komenatrišući nedavnu izjavu da je "OVK vodio pravedni rat", rekao da su svi učesnici ratova za svoja opravdanja imali da su vodili "pravedene ratove". Prema nejgovim rečima, makar i da su pravedni ratovi vođeni, i u njima postoje počinjeni zločini za koje treba da se odgovara.

#Ljubinka Milinčić

#Zoran Ostojić

'