AKTUELNO

Specijalni sud, koji će se baviti optužnicama za ratne zločine tzv. OVK počinjene na Kosovu i Metohiji, mogao bi dobiti prve optužnice već početkom naredne sedmice, ukoliko Ustavni sud Kosova usvoji odluku o ustavnosti postupaka suda.

Avis Benes, portparolka tog suda potvrdio je juče da će ako odluka Ustavnog suda bude pozitivna, ona stupiti na snagu za sedam dana.

Benes je za prištinski Zeri takođe rekla da će sud biti spreman da prima prve optužnice odmah nakon što odluka Ustavnog suda stupi na snagu.

Sedište tog suda je u Hagu.

Na Kosovu, inače, vlada nezadovoljstvo zbog Specijalnog suda, koji je osnovan odlukom kosovskih vlasti.

Međunarodne sudije koje će raditi u Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu, odnosno Sudu, imenovala je šefica EULEX-a i oni će biti angažovani po potrebi, na zahtev predsednice Suda Ekaterine Trendafilove, koja je jedini stalni sudija.

Šćekić: Predlog Brnabićeve za mandatara je hrabar potez! (VIDEO)

Imenovane sudije dolaze iz Velike Britanije, Holandije, Irske, Norveške, Italije, Nemačke, Francuske, Italije, Švajcarske, Češke, Estonije, Belgije, Kanade, te Sjedinjenih Država.

Specijalni sud za ratne zločine na Kosovu istraživaće zločine koje su "pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova" počinili nad etničkim manjinama i političkim rivalima od 1998. do kraja 2000. godine, koje je u svom izveštaju Savetu Evrope naveo švajcarski senator Dik Marti.

Američki tužilac Klint Villiamson je istraživao optužbe i jula 2014. saopštio da je specijalni istražni tim došao do neospornih dokaza za podizanje optužnice za zločine protiv pojedinih bivših rukovodilaca Oslobodilačke vojske Kosova, ali da nije bilo dokaza o trgovini organima.

Najstrožija kazna koju Specijalni sud može izreći osuđenoj osobi je kazna doživotnog zatvora.

Zatvorska kazna će se izdržavati u državi koju odredi predsednik Specijalnog suda, a iz spiska država koje izraze spremnost da prihvate osuđene osobe.

Specijalizovana veća i Tužilaštvo imaju budžet koji je nezavisan od budžeta Kosova.

#OVK

#Sud

#Zločin

'