AKTUELNO

Ramuš Haradinaj, bivši vođa OVK-a, prema najavama sa Kosova i od nekih zvaničnika međunarodne zajednice, mogao bi da bude prvi optužen pred Specijalnim sudom za ratne zločine.

Naime, Haradinaju se na teret stavljaju najstrašnijih zločina od brojnih silovanja, preko ubistava do odsecanja delova tela i raznih drugih mučenja, a za to postoje neoborivi dokazi.

Foto: YouTube screenshot

Za Haradinaja prikupljeni su i dokazi za ubistvo 13 žrtava, među kojima su i deca, od kojih je neke, prema tvrdnjama svedoka, lično ubio Haradinaj. Haradinaj je, prema tim dokazima, naredio da se deca zatvore u obore, gde su držana danima. Među njima, juna 1999, bila je i beba mlađa od godinu dana koja je ubijena.

Prema svedočenjima Haradinaj je lično silovao više žrtava, među kojima su bile i devojčice.

Žrtve Haradinaja i njegovih saoboraca bili su Srbi, Romi i Albanci koji nisu podržavali OVK.

Za svirepo mučenje i ubijanje majke i ćerke avgusta 1998. u blizini Suve Reke osumnjičeni su pripadnici OVK pod direktnom komandom Haradinaja. Na odeći žrtava na albanskom jeziku je bilo ispisano "srpske kurve". Obe su ubijene hicima u glavu iz vatrenog oružja, a majka je imala i zavezanu kesu oko glave. Neki delovi tela su nedostajali i, kako je utvrđeno otkinuti su žrtvi. Ovo je samo jedan od mnogobrojnih dokumentovanih zločina za koje je odgovoran ili je lično počinio Ramuš Haradinaj.

O zločinima Ramuša Haradinaja i njegovih jedinica podaci se prikupljaju od 1994, a najstrašniji su činjeni 1998. i 1999.

KAMPANJA PROTIV VUČIĆA-DAN 28: Rodić traži utočište za neplaćene poreze i druge kriminalne radnje!

Da bi Haradinaj mogao da se nađe pred Specijalnim sudom za ratne zločine govori i to da je Odlukom kosovskog Ustavnog suda omogućen početak rada Specijalnog suda za ratne koje je počinila OVK na Kosovu i Metohiji.

Ustavni sud je odluku doneo juče i ona će biti objavljena u roku od sedam dana, pa se, kako je saopšteno, prve optužnice mogu očekivati već naredne sedmice.

Tim povodom oglasila se predsednica Specijalnog suda za zločine OVK Ekaterina Trendafilova koja je rekla da ta odluka predstavlja garanciju da su pravila u skladu sa najvišim standardima ljudskih prava.

-Drugo, usvajanjem Pravilnika o postupku i dokazima (Statuta), Specijalizovana veća takođe obezbeđuju robustan sistem zaštite pojedinaca koju mogu doći u opasnost zbog učešća u postupku pred Specijalizovanim većima - napomenula je Trendafilova.

#OVK

#Ramuš Haradinaj

#Ratni zločin

'