AKTUELNO

Najava kosovskog premijera Aljbina Kurtija o delimičnom ukidanju taksi, uz uslovljavanje Srbije da prestane sa kampanjom povlačenja priznanja Kosova, još jedna je prevara prištinskih vlasti, ocenio je ministar Dačić.

Ministar spoljnih poslova i predsednik Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić ocenio je danas da je najava kosovskog premijera Aljbina Kurtija o delimičnom ukidanju taksi, uz uslovljavanje Srbije da prestane sa kampanjom povlačenja priznanja Kosova, još jedna prevara prištinskih vlasti i pokušaj da se izbegnu obaveze koje je Priština preuzela iz Briselskog sporazuma.

Dačić je novinarima u Beogradu, na pitanje o Kurtijevom uslovljavanju ukidanja taksi, kazao da kosovski premijer treba da odgovori da li uopšte prihvata Briselski sporazum ili smatra da taj dokument njega ne dotiče.

- Kad je to Srbija priznala Kosovo kao državu, pa da Kurti traži ravnopravan tretman. Kad su to UN i EU priznale Kosovo, pa da traži tako nešto - upitao je Dačić.

On je podsetio na nedavnu vest o tome da je Jamajka priznala Kosovo i da se kosovski predsednik Hašim Tači zahvalio američkom kongresmenu Engelu na dugogodišnjem lobiranju da Jamajka prizna Kosovo.

- U Prištini su se hvalili time, iako se ispostavilo da je to netačno. Ali, oni rade na tome. Priština i Tirana će potpisati sporazum o zajedničkom finansiranju kampanje za priznavanje nezavisnosti Kosova. A Srbija treba da prestane sa kampanjom povlačenja! Nije valjda da misle da smo mi glupi - rekao je Dačić.

Naglasio je da ukidanje taksi nema nikakave veze sa kampanjom za povlačenje priznanja i da Priština treba da se izjasni da li poštuje postognute dogovore ili ne.

"O tome će se se razgovarati narednih dana. Kao i predsednik Vučić, i ja mislim da je to još jedna prevara i pokušaj da se predstavi da Priština želi da izađe u susret zahtevima međunarodne zajednice."

Primetio je da je EU požurila da pozdravi Kurtijev predlog, dok su SAD rekle da je to ''prevara'' i da Kurti mora da ukine takse u potpunosti i bez ikakvog uslovljavanja.

- Ova tragikomedija se u Prištini nastavlja. Taman mislite da ne može da dođe gori od (Ramuša) Haradinaja, a onda vas demantuju. Kurtija zanima samo ujedinjena Velika Albanija, on u svojoj kancelariji drži zastavu Albanije, a ne Kosova - kazao je Dačić.

Ocenio je da će predsednik Srbije u narednom periodu biti izložen pritiscima oko tog pitanja i naglasio je da nam je potrebno jedinstvo kako bi Srbija odbranila svoje nacionalne i državne interese.

#Aljbin Kurti

#Ivica Dačić

#Ramuš Haradinaj

'