AKTUELNO

Istoričar Centra za društvenu stabilnost Srđan Graovac smatra da pričom o delimičnom ukidanju taksi Aljbin Kurti pokušava da kupi vreme, te da je to ukidanje taksi samo na rečima.

- Još pre nego što je formirana nova vlada, pa i uoči samih izbora Aljbin Kurti je bio najdosledniji u tome da treba što oštrije voditi politiku prema Beogradu, pa čak i da ne treba pregovarati sa Beogradom. Bio je najžešći kritičar Hašima Tačija zašto uopšte vodi te pregovore, zašto učestvuje u Briselskim pregovorima. Poslao je jasnu poruku koja je veoma važna ako je pravilno analiziramo – da ne vidi zašto Albanci žure, jer oni nemaju razloga da žure. Onaj kome se ustvari žuri je Beograd, jer želi evropskle integracije. Albancima to nije prioritet – naveo je Graovac za Pink.

Prema njegovim rečima, Kurti je već tada poslao jasnu poruku da što se njega tiče pregovori uopšte i ne treba da se vode. 

Graovac je dodao da je Kurti odlagao i formiranje vlade do poslednjeg trenutka jer je bio svestan da će tog momenta morati da nastavi pregovore sa Beogradom.

- Čim je formirana vlada u Prištini Ričard Grenel je poslao jasnu poruku: “Treba ukinuti takse kako bi mogli da nastavimo dalje”. I šta se desilo? Kuriti je odgovorio na pritisak, ali polovično – ukazuje naš sagovornik.

Foto: TV Pink Printscreen

Ovo je, kako kaže, ukidanje taksi bez ukidanja taksi.

- Ovo je ukidanje taksi samo na rečima, ukidanja taksi tu zaista nema. Kurti je na ovaj način pokušao da zadovolji mentore na zapadu, ali nije uspeo. Grenel je odmah rekao da time nije zadovoljan, a on je izaslanik direktno predsednika Donalda Trampa – rekao je Graovac.

Kako je dodao, Kurti ima olakšanu ulogu zbog neslaganja američkog predsednika i Stejt departmenta, odakle možda dobija i drugačije mišljenje, ali i zbog poruka iz EU koje su bile oprezno optimistične. 

#Aljbin Kurti

#Srđan Graovac

'