AKTUELNO

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ocenjuje da je najava kosovskog premijera Aljbina Kurtija za delimično ukidanje takse na robu iz Srbije samo manevarska igra u okviru Kurtijeve politike.

Dačić je rekao da se suština Kurtijeve politike vidi u njegovoj kancelariji gde stoji albanska, a ne kosovska zastava, i ponovio reči predsednika Aleksandra Vučića da je ovo još jedna manipulacija koja dolazi iz Prištine.

"Grenel je rekao da takse treba da budu u potpunosti ukinute. Ovo su manevarske igre da se što više zamagli suština Kurtijeve politike, a suština njegove politike se vidi u njegovoj kancelariji gde je zastava Albanije i gde nema zastavu Kosova", naglašava Dačić.

Kaže da je nelogično da se od Srbije traži obustavljanje kampanje protiv priznanja jednostrane nezavisnosti Kosova i to u trenutku kada su se ministri spoljnih poslova takozvanog Kosova i Albanije na nedavno održanom ministarskom sastanku u Solunu dogovorili da na sledećoj zajedničkoj sednici vlade Albanije i Kosova potpišu sporazum o zajedničkom lobiranju za priznanje nezavisnosti Prištine.

"Oni će sve to da rade, a Srbiji da bude zabranjeno, mislim da je to nelogično", ističe Dačić.

Podseća da su takse jednostrane akt Prištine i da treba da budu ukinute bez ikakve uslove za Srbiju, jer mi nećemo to prihvatiti.

Kaže da se Srbija nikada nije obavezala da Kosovo bude isto što i ona i naglašava da niko u svetu od međunarodnih organizacija ne priznaje Kosovo.

"Sada u Solunu, kada je bio prvi ministarski sastanak spoljnih poslova iz regiona i bio je prisutan i novi ministar spoljnih poslova Gljauk Konjufca, koji je između ostalog rekao da se oni protive tome što se Kosovo obeležava sa zvezdicom, a ja sam mu na to postavio pitanje da li misle da istorija počinje od njih", naveo je Dačić i dodao da prvo mora Priština da se izjasni da li prihvata sve dogovore koje su do sada postignuti ili ne.

Podseća da niko to ne priznaje u svetu kada je reč o međunarodnim organizacijama, uključujući i EU.

"EU je postigla dogovor sa Prištinom i Beogradom da se Kosovo obeležava na način sa zvezdicom i fusnotom i tako je u svim dokumentima EU. Znači, ako oni ne žele tako, neka se izjasne da ne prihvataju. Neka se izjasne da ne prihvataju Briselski sporazum. Šta to sada znači - mi smo do sada dogovarali i sve dogovoreno sada ćemo baciti u vodu", naveo je Dačić.

Kaže da prištinske vlasti ođednom traže reciprocitet, a da niko ne može da utvrdi o čemu se radi.

"Znate o čemu se radi, oni hoće da budu tretirani kao država. To apsolutno nije predmet našeg razgovora zato što su ovi razgovori i dijalog koji se vodio svih ovih godina bili statusno neutralni. Kurti treba da prestane da glumi Alisu u zemlji čuda, već da se izjasni hoće li da se bavi odgovornom politikom ili neće", ističe Dačić.

On je podsetio i da se nedavnoj kosovski predsednik Hašim Tači na društvenim mrežama zahvalio američkom kongresmenu Eliotu Engelu zbog podrške u priznanju kosovske nezavisnosti od strane Jamajke.

Dačić je naglasio da je na kraju ispalo da je reč o lažnim vestima, ali je i upozorio da "gde ima dima, ima i vatre".

#Ivica Dačić

'