AKTUELNO

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti najavio je večeras da će takse na sirovine iz Srbije i BiH biti ukinute 15. marta, bez uvođenja mere reciprociteta, ali i uslovio da ukoliko Srbija nastavi sa kampanjom o povlačenju priznavanja nezavisnog Kosova da će od 1. aprila početi sa uvođenjem recipročnih mera.

Kurti je to izjavio na vanrednoj konferenciji za novinare.

On je precizirao da će takse biti ukinute bez uvođenja recipročnih mera.

-Ta odluka će stupiti na snagu 15. marta -rekao je Kurti, koji je dodao da očekuje od Srbije da prestane sa kampanjom o povlačenju priznavanja nezavisnosti Kosova.

Međutim, naglasio je i da će takse biti u potpunosti ukinute 1. aprila "ukoliko Srbija prestane sa kampanjom za povlačanje priznanja". 

U suprotnom, dodao je, od 1. aprila počeće se sa uvođenjem recipročnih mera, dok će taksa na robu iz Srbije biti, u  slučaju da ne prestane kampanja, ponovo uspostavljena 15. juna. 

Kurti očekuje da, nakon odluke o ukidanju taksi, Kosovo dobije liberalizaciju viznog režima, i pre samita u Zagrebu 7. maja.

On je istakao da se pre odluke o ukidanju taksi konsultovao sa stručnjacima i privrednicima i izrazio spremnost da reši sve ekonomske nesuglasice sa Srbijom, kako bi se otklonile trgovinske barijere.  

#Kurti

'