AKTUELNO

Evropski parlamentarci usvojili su zahteve Saveza za Srbiju tokom privatnog sastanka održanog u jednom beogradskom hotelu, saznaju mediji. Da je sastanka bilo, i to u dva navrata, potvrdio je i SzS i to zvaničnim saopštenjem u kojem ističe da su evropski parlamentarci uvažili njihov zahtev da se format dijaloga promeni.

Dogovor je postignut van Skupštine u kojoj se inače vodi dijalog o izbornim uslovima uz posredovanje istih tih parlamentaraca, pa se postavlja pitanje čemu služi Skupština kada se SzS, umesto u njoj, sa parlamentarcima dogovara u hotelu, na neformalnim sastancima. 

Članica predsedništva Stranke moderne Srbije Tatjana Macura na Tviteru je podelila ovu informaciju uz ocenu da je sastanak kompromitovanje dijaloga i napora koji je uložen da se čuju obe strane u korist unapređenja izbornih uslova.

Foto: Media Centar Beograd

- Rezultat toga su laži ili poluistine koje se plasiraju u javnosti, ali takođe i prethodni dogovori kompromituju zvanični format dijaloga – napisala je Macura na društvenoj mreži.

Nedolazak u Skupštinu, a odlazak na nekakav radni doručak sa evropskim parlamentarcima, lider LDP Čedomir Jovanović tumači kao brukane zemlje. Kaže i da su evropski parlamentarci sve poslaničke grupe, opoziciju, SzS, PSG pozvali na neformalnu večeru, ali ni tamo se nisu pojavili Đilas, Jeremić i njihovi saveznici.

- Otišli su narednog jutra na doručak. Ja vrlo dobro znam šta ljudi iz Evrope misle kada se susretnu sa takvim zahtevima – oni ih po pravilu uvaže jer im je važan cilj. Ipak, verujte mi da ne grešim kada kažem da za takvo ponašanje niko normalan ne može imati razumevanja - kaže Jovanović za Pink. Dodaje da nije iznenađen njihovim ponašanjem, koje je dokaz nemoći i velike neodgovornosti.

Lider LDP ocenjuje da se SzS „našao u živom blatu iz kojeg ne može da izađe“. 

- Jasno je da taj bojkot može da nanese samo štetu zemlji, a usput će zbrisati i te stranke koje se na bojkot odluče. Ipak, to ne pogađa previše Đilasa koji se u politiku vratio iz drugih razloga, a ne zato što je zabrinut za Srbiju i njenu demokratsku budućnost – kaže Jovanović.

Foto: TV Pink Printscreen

Razgovori unutar Skupštine su jedini politički relevantni, dok su razgovori na neformalnim sastajalištima, kao što su hoteli ili restorani, neozbiljni, ocenjuju analitičari.

- Opozicioni političari koji se sastaju po restoranima, a ne u parlamentu pokazuju da ne poštuju najviši narodni dom, Narodnu skupštinu Srbije, degradiraju njenu ulogu vodeći političke razgovore na neformalnom nivou, iz čega sledi da rezultat tih razgovora apsolutno nikoga ko učestvuje u dijalogu u Parlamentu ne obavezuje – kaže politički analitičar Dejan Vuk Stanković.

I dok evropski parlamentarci imaju jasan cilj da sve stranke učestvuju u izbornom procesu, SzS koji je svestan političke nemoći u narodu, nije zainteresovan za dijalog sa predstavnicima vlasti u institucijama, ali jeste za doručak u Metropolu sa strancima. 

#savez za srbiju

#Čedomir Jovanović

'