AKTUELNO

Tokom dana zemlje članice Kvinte oglasile su se saopštenjem u kojem su tražile od Beograda i Prištine da nastave dijalog. Šef Kancelarije za KiM, Marko Đurić, je tim povodom organizovao vanrednu konferenciju za novinare na kojoj je rekao da Kvinta pokušava da stvori "veštačku uravnilovku". Sada se oglasila i kancelarija tzv. premijera Ramuša Haradinaja saopštenjem, u kojem besramno optužuje Srbiju da blokira proces dijaloga.

Kancelarija kosovskog premijera Ramuša Haradinaja, koji je podneo neopozivu ostavku 19. jula i od tada nije održana nijedna sednica, u odgovoru na zahtev ambasadora zemalja Kvinte da Priština ukinte takse i nastavi dijalog sa Beogradom, saopštila je da "ne treba uvoditi dodatne prepreke".

Prema pisanju Gazete Expres, ambasadori zemalja Kvinte zatražili su danas vraćanje fokusa na takse i dijalog sa Beogradom, iako je nakon Haradinajeve ostavke jedina tema svih političkih stranaka - održavanje vanrednih parlamentarnih izbora.

Iz Haradinajeve kancelarije poručuju da je nametnuta taksa na proizvode iz Srbije i BiH "pravična odluka", a da dijalog nije prekinula Priština.

U saopštenju kancelarije navode se do sada više puta ponovljeni stavovi vlade tzv. Kosova u vezi sa, kako tvrde, opravdano nametnutim 100 odsto uvećanim taksama na proizvode iz Srbije i BiH, novembra prošle godine.

Zemlje Kvinte pozvale su ranije danas Prištinu i Beograd da što pre obnove dijalog, da Priština mora da ukine takse, a Beograd da obustavi kampanju za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova.

U zajedničkoj izjavi vlada SAD, Francuske, Ujedinjenog Kraljevstva, Italije i Nemačke navodi se da su ujedinjene u nameri da se postigne puna normalizacija u odnosima Beograda i Prištine kroz sveobuhvatni, politički održiv i pravno obavezujući sporazum koji će doprineti regionalnoj stabilnosti.

#Ramuš Haradinaj

'