AKTUELNO

Ova operacija je primer požrtvovanje srpskog seljaka koji je u ratnim okolnostima bio spreman da udomi stoitne savezničkih vojnika, rekli su sagovornici za TV Pink.

Na obeležavanju 75. godišnjce najveće operacije spasavanja oborenih američkih i savezničkih vazduhoplovaca ikada, poznatije kao operacija “Halijard”, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je istakao da moramo razmisliti kako smo, posle veličanstvenog savezništva u Prvom i Drugom svetskom ratu, uspeli od Amerikanaca, velikih prijatelja, da napravimo neprijatelja.

Foto: TvPink Printscreen

Predsednik Vučić je u Pranjanima, na obeležavanju 75. godišnjice operacije spasavanja 500 savezničkih pilota, najviše američkih, istakao da Srbija želi prijateljske odnose sa SAD, i da obe strane treba da razmotre greške koje su dovele do toga da smo od velikih prijatelja postali neprijatelji.

Nebojša Krstić, marketinški stručnjak, je gostujući u Novom jutru rekao da će dalje interese Srbije i Amerike da obeleži jedino interes.

- Sada je važno da shvatimo svoj značaj, i da to dalje interferiramo sa interesima velikih sila koje neće da nas satru. Misilim da je dolazak i govor predsednika Srbije na obeležavanju godišnjice operacije “Halijard” jako dobar. Za ovo je retko ko znao, jer su komunisti tako želeli. “Halijard” je dobro da se setimo da je Srbija imala dva anti-fašistačka pokreta i dala najviše života – kazao je Krstić, koji je takođe pozitivno ocenio činjenicu da je Srbija značajno i javno ukazala na ovaj događaj, i digla ga na značajn stepen.

- Ovo je situacija u kojoj bi mogli da iskoristimo trenutak koji je Amerikancima značajan, gde oni uviđaju heroizam srpskog seljaka – smatra Krstić.

- Ovaj trentuak koji je presednik dobro uočio, treba da iskoristimo i da resetujemo odnose sa Amerikom. Da iskoristimo da od njih stvorimo partenera. Većina zemalja koji imaju Ameriku za partnera jako često rešavaju svoje nacionalne probleme. Mi kosovski problem ne možemo da rešimo bez saradnje sa njima – smatra Krstić.

Upravo je operacija “Halijard” dobra prilika da Srbija i Amerika ojačaju svoje odnose, ocenio je Ognjen Karanović iz Centra za društvenu stabilnost.

Foto: TvPink Printscreen

- Upravo na tim primerima iz Drugog svetskog rata možemo da gradimo budućnost. Ovaj događaj je pokazao spremnost Srbije da uđe u otvoren dijalog sa SAD. Zato je predsednik rekao da će Srbija da uoči svoje greške, ali to očekuje i od Amerike – objasnio je Karanović, koji naglašava da neprijateljstvo sa SAD-om nije poželjno, i to, kako kaže, ne samo zbog Kosova.

- U proteklih nekoliko decenija na sceni veliki pokušaj revizije istoriskih činjenica, sve se radi zlonamerno. Naravno, to su počeli da rade komunisti, ali to ne menja činjenicu da smo mi sarađivali sa Amerikom i imali dva anti-fašistička pokreta. Zbog toga ne smemo da dozvolimo da nam čak i Hrvatska priča o anti-fašistima – objasno je on.

- Ova operacija je primer požrtvovanje srpskog seljaka koji je u ratnim okolnostima bio spreman da udomi stotine savezničkih vojnika, među njima su bili i američki vojnici – smatra on.

#Aleksandar Vučić

#SAD

'