AKTUELNO

Zemlje na Balkanu moraju da imaju komunikaciju sa NATO-om, ali ne zaboravljaju svoju istoriju i šta je sve ova organizacija uradila, kažu sagovornici za TV Pink.

Šef Pentagona Mark Esper izjavo je pred odborom za oružane snage američkog senta da Rusija aktivno radi na destabilizaicji zapadno Balkana.

Esper kaže da ruske destabilizujuće aktivnosti na Zapadnom Balkanu do sada nisu uspele da ispune glavne ciljeve Kremlja u regionu, što dokazuju primeri Crne Gore i Severne Makedonije.

Ipak, dodaje on, neophodno je da se NATO pakt ozbiljno pozabavi ruskim dezinformacijama, koje i dalje prikazuju SAD i zapadnu vojnu alijansu u negativnom svetlu.

Dževad Galijašević, stručnjak za bezbednost kaže da je NATO zapravo zaslužan za ozbiljne stvari koje su se dešavale na zapadnom Balkanu, i kako ističe, Rusi nisu potrebni da to objasne ljudima iz ovih krajeva.

- Ovaj način komnunikacije i poruka su pomali cinični i uvredljivi. Nama nisu potrebni Rusi koji će nam objasniti šta je NATO radio devedestih na ovim prostorima. I pored toga što zemlje moraju da drže komunikaciju sa ovom organizcaijom. Rusija nema medijsko prisustvo na zapadnom Balkanu, slabo je prisutna ovde gde bi ona obveštavala narod o svojim interesima – kazao je Galijašević.

Kako ističe, Rusija inače nije bila prisutna u Crnoj Gori.

- Čitav ovaj deo je pod uticajem NATO-a. Crna Gora bi bila ostrvo gde bi Rusi bili samo meta. Oni svakako jestu konkurencija za Ameriku. Njihove razlike ništa ne proizvode ništa dobro za nas – smatra Galijašević, itičući da Nemačka takođe ne želi da ima loše odnose sa Amerikom.

Akademik Dragan Radenović kaže da NATO kao organzcaija zapravo i nema veliku težinu u Evropi.

- NATO je institucija je i 1990. bila bezperspektivna organizacija. Amerikanci ne gledaju ozbiljno NATO, to je po njima nužno postojanje nečega što im je potrebno. Politčki saveznici se tamo teško snalaze. Ovo je jedna vrlo labava organizacija – smatra Radenović, ocenjujući da ova organizacija najviše znači Nemcima.

#NATO

#Rusija

#Srbija

'