AKTUELNO

Nelegalna izgradnja puta pored manastira Visoki Dečani još jedan je primer institucionalnog bezakonja i bahatosti prištinskih organa, koji pokazuje u kakvom je položaju žive Srbi na Kosovu i Metohiji, saglasni su sagovornici TV Pink.

Pomoćnik direkora Kancelarije za KiM Petar Petković ocenio je, govoreći o pokušaju Prištine da ugrozi manastir Visoki Dečani, da je reč o jednom institucionalnom bezakonju.

- Priština je još 2014. godine pokušala da izgradi taj put. Suština izgradnje tog puta jeste da se ugrozi bezbednost manastira, da se duhovni mir monaha koji tamo žive takođe ugrozi i da se cela ta prirodna i ambijentalna celina uništi – rekao je Petković gostujući u emsiji “Novo jutro” na Televiziji Pink.

Kako je dodao, ideja da uz manastir ide put usmerena je na to da se manastir i monasi povuku i zatvore u sebe, imajući u vidu ulogu Visokih Dečana u zaštiti prava SPC na Kosovu.

- Mi smo videli šta znači kada Albanci okruže srpske manastire. Možemo da uzmemo primer Pećke patrijaršije koja se nalazi u jezgru urbane albanske arhitektire i života. Oni pokušavaju da ugroze manastir izgradnjom nekakvih turističkih objekata, koliko puta su im vodu isključivali...Oni čine sve što je do njih kako bi nam otežali život – istakao je Petković.

On je ukazao da u prištinskom sistemu postoji zakon koji zabranjuje izgradnju u specijalnim zonama.

-To je zakon koji podrazumeva jedan viši stepen bezbednosti nego kada je reč o gradnji u nacionalnim parkovima. Ako zakon koji je njihov parlament doneo za njih ništa ne važi, onda vam je jasno u kakvoj poziciji i uslovima živi srpski narod – dodao je Petković.

Prema njegovim rečima, Albanci ništa ne rade sami, pa im je čak i u takvim pitanjima koja su tehnička i tiču se samog života i rada na KiM, potrebna saglasnost mentora.

- Oni se odjednom pokazuju kao velikodušni, pa se brinu o zaštiti svih tih crkava i manastira. Zašto se nisu brinuli 17. marta 2004. godine kada je pred očima KFOR-a i međunarodne zajednice izvršeno etničko čišćenje srpskog naroda? – pitao je Petković podsetivši da je tada 35 manastira i crkava porušeno i spaljeno.

- Jasno je o kakvim se namerama Albanaca ovde radi. Suština je da je Srbija brzo reagovala, obratila se svim međunarodnim institucijama, reagovala je SPC i uspeli smo da zaustvaimo ovu nelegalnu gradnju –zaključio je .

Foto: RTV Pink

Osnivač Foruma za etničke odnose Dušan Janjić ističe da je ovo, prema informacijama koje on ima, direktno odluka Ramuša Haradinaja i ministra infrastrukture zajedno sa lokalnom zajednicom.

- To situaciju čini ozbiljnijom nego što se mislilo. Da su stranci, to bi bila neka politička igra, ali ovde očigledno postoji jedna bahatost – naveo je Janjić za “Novo jutro” i dodao bi to bio međunarodni put, kuda bi išli kamioni, umesto da se prikače na već izgrađenu obilaznicu kod Peći, dakle postoji alternativa

On je ocenio da se pored pitanja Zajednice srpskih opština mora pokrenuti i pitanje položaja SPC na Kosovu i Metohiji, kulturnog nasleđa i srpske zajednice kao preduslova za novu fazu dijaloga.

Predsednik Skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun ističe da sporazum iz Brisela za njega nije međunaraodni sporazum, već sporazum Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom Brisela .

- Uporno izbegavaju formiranje ZSO i time se obesmišljava čitav proces normalizacije odnosa, uvodi se u fazu koja je bezperspektivna. Ne može se realizovati kjučna stvar koja je dogovorena - da se stvori institucionalni mehanizam zaštite srpskog naroda – istakao je Drecun gostujući u “Novom jutru”.

Kako je zaključio neophodno je da Beograd redefiniše strategiju.

- Ovako ne ide...U narednom periodu zaista moramo dobro da osmislimo naš način ponašanja – na čemu ćemo insistirati, šta ćemo tražiti...vreme je da srpski narod definiše geopolitičku strategiju za 21. vek – podvukao je Drecun.

#Dečani

#Put

'