AKTUELNO

On je bio gost Jutarnjeg programa na TV Pink.

Srbija ne sme da dozvoli da se desi greška na izborima, vođenje države mora da bude u sigurnim rukama, a predsednik i premijer treba da sarađuju zajedno u državnoj politici, ocenio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

-Dosovskim kandidatima smeta što je Aleksandar Vučić kandidat, a njga je kandidovao njegov rad i rezultati koje je postigao - doprineo je da Srbija unapredi međunarodni položaj, imao je lične hrabrosti da započne ekonomsku konsolidaciju zemlje -naglasio je Dačić gostujući u Jutarnjem programu TV Pink, dodajući da je Srbiji potrebno da se nastavi kontinuitet stabilnost zemlje.

On se osvrnuo i na razgovor nemačke kancelarke Angele Merkel i Vučića u Berlinu, kao i na nedavno završen Samit lidera zemalja Zapadnog Balkana, ocenivši da je sve to kontinuitet onoga što Srbija radi. Dačić je konstatovao da Merkelova zna da će uskoro predsednički izbori u Srbiji i naglasio da se ona "neće sastajati sa nekim za koga ne misli da će pobediti".

-Duži niz godina negujemo dobre odnose, morate biti posvećeni  nečemu da biste uspeli - istakao je Dačić

On se osvrnuo na vreme kada se nekadašnji predsednik Boris Tadić sastajao sa Merkelovom i rekao da su to bili nemili sastanci.

Kako je naveo, sastanak Merkelove sa Tadićem i vladom Mirka Cvetkovića bio je jedan od najneprijatnihjih u njegovom životu zato što je Merkel bila veoma neprijatna, jer se Srbija ponašala potpuno drugačije od onoga što je dogovoreno.

- Jedan od najneprijatnijih dana u mom životu, neprijatna je bila veoma, iznenađena je bila time, jer se Srbija drugačije ponašala od onoga što je dogovoreno - podsetio se Dačić.

Dogovoreno je bilo, na primer, da se poštuje odluka Međunarodnog suda pravde u Hagu, od kojeg je zatraženo savetodavno mišljenje o samoproglašenoj nezavinosti Kosova, a zatim je, kaže, mimo toga da li je Srbija uopšte dobro formulisala to pitanje, Vuk Jeremić kao tadašnji šef diplomatije podneo rezoluciju koja je bila na sasvim drugoj liniji.

On je komentarisao i predstavljanje prvih predsedničkih kandidata juče na Radio-televiziji Srbije Saše Jankovića i Vuka Jeremić, rekavši da ih je slušao i da je radio sa njima jako dugo.

-Ogromna je razlika između njih i predsedavljanja predvidivog partnera sa kim hoće svi da razgovaraju, kod nas su bili u posetama i predsednik Rusije i Kine, kao i Džozef Bajden, nekadašnji potpredsednik SAD, Federika Mogerini...Sa jedne strane je ozbiljna politika sa druge strane imamo zavitlavanje države od strane Jankovića, Jeremića do Luke Maksimovića - naglasio je Dačić, dodajući da kada pogledate dosovske kandidate - vidite da iza njih stoji jedna politika koja je upropastila Srbiju od 2000-2012 godine.

Jeremić priča da nije teško uposliti Srbiju, a tokom njegove vladavine dogodile su se privatizacije kada su na hiljade ljudi ostale bez posla.

Dačić je rekao da se programi drugih kandidata uglavnom svode na priču o Vučiću, kao i da njima zapravo smeta što je kandidat Vučić, a ne Tomislav Nikolić. Nastup Saše Jankovića u Savamali bio je sav u znaku Vučića, primetio je Dačić i podsetio da je Janković okrivio Vuučića za sve žrtve elementarnih nepogoda, žrtve u bombardovanju RTS-a...

-Kažu Vučić je kriv za eksploziju u fabrici municije, a ja sam išao da izvlačim tela poginulih, govore i da je kriv za poplave, a tada je Tadić pričao o kokoškama i lekovima za smirenje  - istakao je Dačić.

Oni koji podržavaju Jankovića ne smeju da stanu pored njega, nego stoje u publici, a žele da vrate točak istorije unazad, zaključio je ministar spoljnih poslova.

#Aleksandar Vučić

#Ivica Dačić

#Predsednički izbori

'