AKTUELNO

Opozicija okupljena oko Saveza za Srbiju traži alibi za izborni poraz koji je gotovo izvestan i zbog toga želi da ide u bojkot, smatraju sagovornici Pinka i dodaju da je njihov glavi zahtev da se Aleksandaru Vučiću zabrani učešće u izbornoj kampanji.

Glavni i odgovorni urednik lista Informer Dragan J. Vučićević podseća da je Dragan Đilas pre samo sedam dana govorio da je dobro da okrugli sto na kojem učestvuju i vlast i opozicije ne može da bude otvoren za medije jer mora da bude konstruktivna atmosfera, a ljudi ne bi bili potpuno otvoreni, i ne bi se mogao postići dogovor.

- Sada, odjednom, on postavlja zahtev da bude otvoren za javnost. On je na moru u Grčkoj i pokušava da nađe alibi da ne mora da se vrati sa mora – rekao je Vučićević.

Prema njegovim rečima, okrugli sto u organizacuiji FPN i Fonda za otvorneo društvo je konstruktivan i niko ne može da ima ništa protiv toga, ali ova zloupotreba u pokušaju da se dokaže da neko nešto krije i neće je smehotresna.

- Svakog dana na svaki način pokušava da nađe alibi za gotvo izvestan izbroni poraz. On mora nekako da izađe iz svega toga. Kako će to da učini? Tako što će da glumi bojkot – naveo je Vučićević.

On je naglasio da izborni uslovi nisu ništa lošiji ili drugačiji u odnosu na to kakvi su bili 2008. ili 2012. godine.

Foto: TV Pink Printscreen

- Izborni uslovi nisu menjani. Njihov glavni zahtev je da se Vučiću zabrani učešće u kampanji - naveo je Vučićević i istakao da nema primera bilo gde u Evropi da je nekom političaru zabranjeno da učestvuje u kampanji.

Kako je istakao, i svi prethodni predsednici i predsednici vlada su učestvovali u kampanjama.

Marketinški stručnjak Nebojša Krstić je primetio da Demokratska stranka traži pregovore sa vlašću oko izbornih uslova koje je sama pisala.

- Danas će biti tema finansiranje stranaka. Taj zakon nije doneo Vučić nego tadašnja vlast. To je onda ozbiljno priznanje da je taj zakon loš, odnosno da su loše radili svoj posao. To je jednostavna logika – naveo je Krstić i istovremeno dodao da je dobro da imamo pregovore.

Prema njegovim rečima, Đilas je učestvovao u razgovoru bez medija, pa se predomislio, a to je u isto vreme i odbijanje da dođe do bilo kakvog dogovora.

- Čim dovedete kamere nema dogovora, u svetu ne postoje ozbiljni politički pregovori ako dovedete kamere –istakao je Krsitić.

- Imate opoziciju koja traži pregovore, postavljajući uslove, a sa druge strane moli Boga da do pregovora ne dođe, a najbolje za njih bi bilo da ih Vučić odbije jer bi imali alibi da kažu: “mi ne možemo da učestvujemo u bilo čemu i zato je ideja da bojkotujemo izbore opravdana. Vučić nas je naterao” – naveo je Krstić i dodao da im je želja da bojkotuju izbore da bi delegitimizovali buduću vlast.

Foto: TV Pink Printscreen

On je napomenuo da su odnosi snaga na političkoj sceni potvrđeni u seriji izbora i neće biti mnogi drugačiji početkom 2020. godine: “SNS ima 50 i nešto, ceo skup oko Saveza za Srbiju ima oko 10 odsto, a ostali su ispod cenzusa”.

Krstić je podsetio da je Đilas koji sada sebe promoviše u lidera opozicije, još dok je bio predsednik DS, stranku doveo na ivicu cenzusa, Jeremić je ostvario uspeh lošiji nego Beli, a Obradović je zavrtao ruku ženi iz CIK-a ne bi li prošao census.

- Oni ne mogu sebi da dozvole da im se ponovi taj rezultat i zato mole Boga da ih Vučić odbije, u pregovorima da bi imali razloga da idu u bojkot i da bi izbegli izborni poraz. To je loše za Srbiju, jer nama treba jaka opozicija, a ovde imate 55 lidera u SzS, a ni jedan nema stranku – naglasio je Krstić.

#Nebojša Krstić

'