AKTUELNO

Ona tvrdi da su Rusi hakovali njihov izborni sistem, Kremlj to demantuje.

Demokratska kandidatkinja na predsedničkim izborima u SAD Hilari Klinton okrivila je danas "rusko hakovanje" za poraz, tvrdeći da je to deo dugotrajne strategije ruskog predsednika Vladimira Putina da diskredituje osnovna načela američkih vlasti.

- Sam Putin je rukovodio tajnim hakerskim napadima protiv našeg izbornog sistema, naše demokratije, jer očigledno gaji animozitet prema meni - rekla je Klintonova u Njujorku.

Prema njenim rečima, rusko mešanje u izborni tok u SAD predstavlja Putinovu "ličnu osvetu" za njene optužbe izrečene 2011. kada je bila američka državna sekretarka i kada je optužila Rusiju za nepravilnosti i nameštanje rezultata parlamentarnih izbora u toj zemlji.

Odlazeći američki predsednik Barak Obama izjavio je da će SAD preduzeti mere protiv Rusije zbog njenog mešanja u izbore, što Kremlj demantuje.

Obama je u intervjuu za En-Pi-Ar njuz (NPR News) rekao da će SAD "preduzeti akcije" protiv svake vlade koja se meša u unutrašnja pitanja zemlje.

Izabrani predsednik SAD Donald Tramp opisao je nedavno zaključak Centralne obaveštajne agencije (CIA) da je Rusija umešana u američke predsedničke izbore kao "smešan", navodeći da demokrate to koriste kao "još jedan izgovor" za izborni poraz Hilari Klinton.

CIA je prošle nedelje zaključila s "velikim uverenjem" da je Rusija intervenisala na ovogodišnjim američkim predsedničkim izborima kako bi Tramp pobedio.

#Barak Obama

#Hilari Klinton

#Izbori

#Rusija

#SAD

#Vladimir Putin

'