AKTUELNO

I dok zvaničan Zagreb 5. avgust dan slavi kao Dan pobede i domovinske zahvalnosti i Dan branitelja, u Srbiji se obeležava kao jedan od najtužnijih događaja u istoriji, komemoracijama i sećanjem na stradale i prognane u toj akciji.

Gosti "Novog jutra" ističu da je danas nezamislivo da jedna država, članica EU, slavi stradanje svog komšijskog naroda, ali da se, nažalost, to ipak dešava.

I ovog 5. avgusta hrvatski državni vrh je u Kninu obeležio godišnjicu od etničkog čišćenja u akciji "Oluja", koju u hrvatskim medijima i javnosti, nazivaju "oslobodilačkom akcijom".

Svaki put kad sam ovde, u hrvatskom kraljevskom gradu Kninu, prolaze me trnci, jer znam da je ovde na današnji dan pre 24 godine uz krvave žrtve i nesebično davanje naših branitelja, lekara, medicinskih sestara otvorena nova stranica istorije našeg naroda - rekla je Kolinda Grabar Kitarović u svom govoru u Kninu.

S druge strane, Srbija pati i parastosom obeležava dan kada je došlo do egzodusa više od 200.000 Srba iz Hrvatske, kada je na hiljade ubijeno, a mnogi se i dalje vode kao nestali.

Hrvatska je jedina evropska država koja događaj poput “Oluje” proslavlja kao svoj državni praznik, kaže istoričar Predrag Marković. On je uporedio ovaj događaj sa proterivanjem Grka iz Male Azije.

Foto: TV Pink Printscreen

- Međutim, ne možete da zamislite da bi Turska datum proterivanja Grka slavila kao svoj praznik – kaže Marković za Pink. Dodaje da je specifičnost Hrvatske upravo u tome što slavi događaj koji je za njenog suseda bio strašan. Podseća i da se 9. maj slavi kao Dan pobede nad fašizmom, a ne kao Dan pobede nad Nemačkom.

Kada je reč o izjavama predsednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, Marković kaže da je reč o manipulatorki koja se ulaguje desničarskom javnom mnjenju, al ii tom delu hrvatskog političkog sistema.

Istoričar Momčilo Diklić kaže da Hrvatska slavi proterivanje naroda koji je autohton i ističe da je reč o etničkom čišćenju tokom kojeg je proterano oko 500.000 ljudi. Kaže i da je nad našim narodom tokom istorije učinjen genocid, a da je ipak upravo naš narod proglašen genocidnim, što ocenjuje kao apsurdno.

Foto: TV Pink Printscreen

Šef katedre za bezbednost na Fakultetu za inženjerski menadžment, prof. dr Duško Tomić ističe da Srbija sa Hrvatskom mora da izgrađuje odnose, kao sa zemljom članicom EU i NATO. Kaže i da su temelji loših odnosa upravo u nekažnjenim zločinima.

Foto: TV Pink Printscreen

- Dokle god imamo u našim vojnim strukturama naše izuzetne oficire, dokle god imamo izuzetno ozbiljan odred Žandarmerije, ne brinem ni o kakvim “Olujema”, “Tornadima”, ali te “Oluje” sa ove strane nikada neće doći tamo – kaže Tomić za Pink.

#Hrvatska

#Oluja

'