AKTUELNO

Na dan posete predsednika Francuske Emanuela Makrona ugledni pariski dnevnik “Figaro” je objavio tekst o “pet dobrih razloga za putovanje u Beograd”.

- Makron će u Beogradu otkriti jedan grad obavijen istorijom- tragičnom, ali i grad koji sebe velikom brzinom ponovo izmišlja. Beli grad je 2019.ponovo postao “kraljica Balkana” - ističe Figaro.

List opisuje Beograd od Kalemegdana i pogleda na ušće Save u Dunav do Vračara i hrama Svetog Save, uz nezaobilaznu Skadarliju, koju nazivaju "beogradskim Monmartrom.

List ukazuje da je glavni grad Srbije bio nekada keltski, rimski, vizantijski, mađarski, bugarski, turski i austrijski grad, i da se to vidi na svakom koraku.

S tim u vezi navodi kao prvi razlog za posetu Beograda da “kamenje odiše istoriju”, te ukazuje na “zelena pluća” grada Kalemegdan, čija tvrđava predstavlja i dokaz snage.

U parku na Kalemegdanu, podseća list, nalazi se i spomenik Francuskoj, koji će otvoriti dva predsednika nakon njegove obnove, a koji svedoči o dugom prijateljstvu dve zemlje.

List ističe da fasade i zgrade u gadu predstavljaju jednu “otvorenu knjigu istorije”, navodeći posebno Skupštinu, Zzelezničku stanicu, Pošta, Beli dvor, koji su deo predratnog duha grada, a široki bulevari na Novom Beogradu vraćaju u istoriju socijalističke Jugoslavije.

Stalna mešavina suprostavljenih stilova čini vizuelnu sigularnost Beograda, a ogroman projekat potpuno novog uređenja desne obale Save, gde će se naći desetine nebodera i najveći šoping centar istočne Evrope, još jednom će promeniti od 2025.lice glavnog grada, smatra “Figaro”.

Kao drugi razlog list navodi “muzeje za svačiji ukus”.

“Figaro” ukazuje da se muzeji u Beogradu od pre godinu dana ponovo otvaraju, kao cveće posle teške zime.

S tim u vezi se podseća na Narodni muzej, koji je uspostavljen pre 175 godina, a pre 15 godina je bio zatvoren do prošle godine, a u kojem se nalaze srpska, jugoslovenska umetnost, ali i izvanredna dela svetskih umetnika kao što su Dega, Renoar, Bonar, Matis i drugi.

List ukazuje da u Beogradu postoje i Muzej savremene umetnosti, Cepterov muzej, vojni muzej, istorijski muzej, muzej automobila i muzej Nikole Tesle.

Kao treći razlog za posetu Beogradu “Figaro” ističe “poseban način života” u tom gradu.

- Ovde se živi kao da sutra ne postoji - prenosi list atmosferu noćnog života glavnog grada Srbije.

Beograd je spoj slovenskog fatalizma i istorijskog pragmatizma, a beogradski duh karakterišu slavljenje života i dobro raspoloženje.

S tim u vezi ukazuje se na splavove na Savi, Skadarliju, zbog čega je Beograd postao omiljena vikend destinacija.

Kao četvrti razlog navodi se jedinstvena balkansko-barokna atmosfera, a kao peti razlog se ukazuje na blizinu jedinstevnoj Vojvodini, koja ima brojne manastire, salaše, a i poznati muzički festival Exit.

#Beograd

#Emanuel Makron

#Francuska

#Mediji

#Poseta

'