AKTUELNO

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić je ocenio da je najveća vrednost posete francuskog predsednika Emanuela Makrona resetovanje bilateralnih odnosa Srbije i Francuske.

Dačić je gostujući na TV Pink istakao da je ovo zaista jedna istorijska poseta zato što je poslednji put jedan francuski predsednik bio u decembru 2001. godine i podsetio da je pre 100 godina, u periodu između Prvog i Drugog svetskog rata Francuska bila naš centralni spoljno-politički partner.

- Velika vrednost jeste u tome što se predsednik Makron zaista potrudio da to što uradi ovde ima veoma jasne poruke pre svega u odnosu na srpski narod. Ovo je jedna od najuspešnijih poseta koje smo imali u proteklim decenijama. Često nismo oduševljeni porukama koje dobijamo od stranih zapadnih političara pa čak i kada dolaze u posetu Srbiji. Ovo je jedna od retkih poseta koja je doprinela i našem nacionalnom dostojanstvu i integritetu i ponosu – istakao je Dačić.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako je dodao, Srbiji je svih ovih godina bilo potrebno da joj neko pokaže da ima prijatelja i na zapadu.

- Makron je svojim rečima i preuzeo na sebe neke obaveze. Kada neko kaže Srbija je meni u srcu, kada neko kaže da ćemo zajedno da radimo dalje, kada govori o prijateljstvu i kada se na tako emotivan način obrača to sui neke obaveze koje on sam sebi nameće. On je sam sebi nametnuo obavezu da će da podstakne dijalog, da organizuje sastanke – naveo je Dačić.

Govoreći o večeri sa francuskim predsednikom, Dačić je istakao da je atmosfera bila veoma srdačna, da su razgovori dugo trajali i da je sve bilo dobro za Srbiju.

Dačić je ocenio da je Makron osvojio srca Srba, istovremeno istakavši da je se prijateljstva moraju negovati.

- Kada je u pitanju Kosovo, centralna njegova poruka je bila da se on zalaže za kompromis. To je velika promena francuske politike – rekao je Dačić i podsetio da Francuzi nisu bili baš prijateljski nastrojeni prema nama devedesetih godina prošlog veka.

Ukazao je da je poboljšana međunarodna pozicija Srbije, a to je rezulata svega što je urađeno u proteklih sedam godina da se naša zemlja postavi kao pouzadan partner.

Foto: TV Pink Printscreen

- Ljudi očekuju da će Francuska ili neko tek tako da kaže mi sada ne priznajemo Kosovo, ali kada su u pitanju velike sile velika je promena kada SAD, a sada i Makron još direktnije, kažu treba da se nađe kompromis između Beograda i Prištine. Do sada to nije bila njihova pozicija. Njihova pozicija je bila – imate da prihvatite nezavisnost – istakao je Dačić.

Prema njegovim rečima, Makron je sam rekao da treba tražiti dogovor između onoga što mislim Beograd i što misli Priština.

- To je veliki pomak i mislim da treba da budemo svi zadovoljni zbog toga jer se time otvara mogućnost za kompromis i dogovor između Beograda i Prištine. Kada kaže da će pokrenuti nastavak dijaloga, to kada prevedeno na srpski jezik znači, nastaviće se pritisak na Prištinu da se povuku takse. On je svestan da Prištinu podržavaju neke druge zemlje – naveo je Dačić.

Kako je istakao rešavanje kosovskog pitanja je mnogo važnije od zvaničnog ulaska u EU, jer je to kamen temeljac za rešavanje svih problema.

- Onda se na lakši način rešavaju sva ostala pitanja, a mi to ne možemo da rešimo ako nemamo prijatelje, ako ne odobrovoljimo neke velike sile da se sa tim saglase jer sve dok neko pogovara ovog Hradinaja on sigurno neće ukinuti takse. On je i juče rekao da će takse da ukine kada Srbija prizna Kosovo - naveo je Dačić.

#Ivica Dačić

'