AKTUELNO

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić održao je odvojene sastanke sa francuskim kompanijama tokom posete predsednika Francuske Emanuela Makrona Beogradu.

- Susret predsednika Aleksandra Vučića i Emanulea Makrona i delegacija Srbije i Francuske, idealna je prilika za jačanje ukupnih političkih, strateških, ekonomskih i prijatelјskih odnosa dve države - naglasio je ministar Antić.

On je kazao da tokom razgovora dva predsednika poslata snažna poruka da Srbija ima iskrenog prijatelјa u jednoj od najuticajnijih zemalјa EU.

- Sastanci koje smo održali sa vodećim francuskim kompanijama, i njihova izražena spremnost da investiraju u Srbiju i sarađuju sa ovdašnjim firmama, upravo dokazuju da Srbija od Francuske ima snažnu pordšku i dugoročnog partnera koji podrazumeva i orijentaciju ka strateško važnim područjima - istakao je ministar Antić.

U tom smislu, sa kompanijom „Proparco“, koja je deo Francuske razvojne agencije, i ima interes da finansira projekte iz oblasti obnovlјivih izvora energije, ustanovlјen je zajednički interes za razvoj projekata u cilјu povećanja udela korišćenja energije iz obnovlјivih izvora u Srbiji.

Foto: www.mre.gov.rs

Akuo Energy, najveća francuska privatna kompanija koja se bavi proizvodnjom zelene energije, potpisala je Protokol o namerama sa Vladom Autonomne Pokrajine Vojvodine za razvoj projekta vetroparka u Bašaidu kod Kikinde.

- Srbija je tokom protekle dve i po godine „na mrežu“ stavila oko 500 MW instalisane snage, u najvećem delu iz energije vetra. S obzirom na to da raspolažemo velikim kapacitetima za proizvodnju zelene energije, sve kompanije sa kojima je delegacija Srbije vodila razgovore, imaju snažan interes da ostvare nove vidove saradnje - naglasio je ministar Antić.

On je kazao da je sa kompanijom Elektroprivrede Strazbura, koja je drugi najveći distributer električne energije i gasa u Francuskoj, srpska strana potpisala Memorandum o razumevanju za korišćenje dubokih geotermalnih izvora na teritoriji opština Kikinda, Subotica i Sremska Mitrovica, za proizvodnju toplotne energije, jer Vojvodina poseduje veliki neiskorišćeni potencijal kada su termalni izvori u pitanju.

Francuska kompanija SUEZ Group - jedan od partnera Grada Beograda na razvoju projekta izgradnje regionalnog centra za tretman otpada u Vinči, sa Beogradskim elektranama je potpisala JPP o tretmanu otpada i pružanju drugih usluga. Predviđeno je da se preradom otpada proizvedi električna energija,kao i toplotna energija koja će biti korišćena u određenim grejnim područjima na teritoriji grada. Sastanku je prisustvovao zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Čelnici kompanije Schneider Electric potpisali su sporazume o saradnji sa Elektrotehničkim fakultetom u Beogradu i Fakultetom tehničkih nauka u Novom Sadu, čime će ta kompanija, kroz doniranje opreme, pružiti podršku srpskim studentima elektrotehnike.

Foto: www.mre.gov.rs

Ministar Antić ukazao je da Srbija ulaže velike napore za pravlјenje „energetskog miksa“ i unapređenje elektroenergetskog sektora i da postoji značajan prostor za saradnju saSchneider Electric.

- S obzirom da je Schneider Electricjedna od vodećih svetskih kompanija, pre svega, u oblasti upravlјanja elektroenergetskim sistemima, ona predstavlјa prirodnog partnera našim energetskim kompanijama. Podsećam da ta kompanija u Srbiji, u Novom Sadu, proizvodi najnaprednije softvere i alate za upravlјanje distributivnim sistemima, izjavio je ministar Antić.

Sastancima su prisustvovali i ministar zaštite životne sredine Goran Trivan, potpredsednik Vlade AP Vojvodine Đorđe Milićević, državni sekretar u ministarstvu rudarstva i energetike Mirjana Filipović, pomoćnik ministra Miloš Banjac, V.D direktor EPS-a, Milorad Grčić, kao i direktorka A.D. Elektromreža Srbije, Jelena Matejić.

#Aleksandar Antić

#Sastanak

'