AKTUELNO

U Bosni i Hercegovini održava se samit Procesa za saradnju u jugoistočnoj Evropi, a prištinska delegacija odlučila je da ne prisustvuje. Dr Jelena Vukoičić, politikolog, kaže da Priština već duži period sabotira svaku mogućnost dogovora i razgovora sa Beogradom i sve inicijative koje bi vodile stabilizaciji odnosa u regionu.

- To vidimo mesecima unazad, ovo nije čudno, ovo naravno ide protiv svih sporazuma koje su sami Albanci potpisali. Već sedam godina na snazi je sporazum koji predviđa pod kojim uslovima Kosovo može da se pojavljuje na međunarodnim konferencijama ovog tipa, uz čuvenu zvezdicu i fusnotu. Sada im to smeta, žele da budu predstavljeni kao država, što nisu, nisu ni članica Ujedinjenih nacija, nisu ih priznale ni sve članice EU – rekla je Vukoičić za Novo jutro TV Pink.

Kako dodaje, kada se pogleda šta albanski političari rade mesecima unazad, ova odluka nije neočekivana.

Foto: TvPink Printscreen

- Jasno je da za nih Evropska unija ne predstavlja autoritet. Čini mi se da na neki način prištinski političari neprekidno nipodaštavaju Brisel i evropske zvaničnike. Oni sami govore da je za njih zakon jedino ono što kaže Amerika, i to je ono što se vidi. Sada imamo situaciju u kojoj se jasno vidi da je samoproglašeno Kosovo najveći remetilački faktor u jugoistočnoj Evropi, da njima nije stalo ni do kakve saradnje i razgovora – istakla je Vukoičić.

Milisav Paić, predsednik srpskog spoljnopolitičkog kruga, smatra da Priština sve vreme zaoštrava svoje pozicije da bi pretvorila ovo pitanje kao jednu zonu nestabilnosti sa ciljem da se SAD direktnije uključe u proces.

Foto: TvPink Printscreen

- Mislim da su pozicije Prištine na međunarodnoj poziciji poljuljane. Taj talas priznavanja takozvanog Kosova kao nezavisne države je zaustavljen, ne samo da je zaustavljen, nego je većina zemalja opozvala odluku o priznavanju Prištine – kazao je Paić.

Kako dodaje, Priština sada sagledava velike probleme da ostvari svoj krajnji cilj, ulazak u UN i druge organizacije.

Branko Radun, politički analitičar, kaže da ga čudi što je Albancima tolerisano neispunjavanje potpisanih sporazuma i što i dalje nisu formirali ZSO.

- Imamo ozbiljne probleme na relaciji između Vašingtona i Brisela i nekih evropskih država. Odnos između Trampa i Merkelove, toliko loši odnosi između prvih ljudi Nemačke i Amerike nisu bili decenijama. Postoje i duboke podele unutar Vašingotna. Imamo Trampovsku politiku i politiku bivše administracije, politiku koji neki zovu dubokom državom - naveo je Radun.

Foto: TvPink Printscreen

Kako dodaje, neki podržavaju Albance u ignorisanju Brisela i Briselskog sporazuma, a ovo što se negde nisu pojavili je najmanja stvar.

Radun podseća i da je Haradinaj rekao da je njihova spoljna politika, politika Sjedinjenih Američkih Država.

Više o pomenutim temama saznajte u videu koji sledi:

#Jelena Vukoičić

#Kosovo i Metohija

#Priština

'