AKTUELNO

U Dubrovniku je popodne počeo Samit zemalja članica Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi, uz poruku predsednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović da EU mora ostati fokusirana na evropsku perspektivu regiona i da se to mora reflektovati u politici širenja.

Nakon hrvatske predsednice, domaćina skupa, o stanju u regionu govorio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Sastanak se održava iza zatvorenih vrata, a utiske i akcente izneae, kako se oeekuje, ueesnici u obraćanju novinarima.

Posle predsednika Srbije govoriće i njegov slovenački kolega Borut Pahor, šef crnogorske države Filip Vujanović, kosovski predsednik Hašim Tači, predsednik Makedonije Djorđe Ivanov, bugarski premijer Bojko Borisov i turski vicepremijer Turgul Turkes.

Predsednica Hrvatske: Širenje za dalju konsolidaciju EU

Grabar Kitarović je, otvarajući regionalni sastanak rekla je da bi širenje značilo dalju konsolidaciju EU.

Hrvatska je, prema njenim rečima, odlučna da podrži evroatlanske aspiracije regiona, a dodala je da se svi izazovi sa kojima se suočavaju EU i NATO reflektuju na jugoistok Evrope.

Zbog toga, EU i NATO treba da ulože više napora u regionu, rekla je Grabar Kitarović i ukazala da se zemlje predugo nalaze u čekaonici.

Što se budućnosti EU tiče, rekla je da su naučene lekcije Bregzita i da je Hrvatska privržena projektu Unije, te želi dalju integraciju kroz pristupanje Ssengenu i evrozoni.

Pročitajte još: DAN ŽANDARMERIJE U KRALJEVU! Stefanović: Prioritet dalje jačanje svih jedinica policije

Takođe je rekla da Hrvatska ne želi nikakve podele među članicama EU, posle istupanja Velike Britanije, već zajedničku viziju Unije. Uverena je da je EU efikasna i konkurentna ekonomska snaga, kao faktor stabilnosti, te dodala je je to i put budućnsoti za sve zemlje regiona.

Grabar Kitarović je istakla da su zemlje jugoistočne Evrope izabrale evropski put, i da postoji volja da svi zajedno rade u budućnosti u cilju donošenja boljitka građanima. Poručila je da treba iskoristiti veliki potencijal jugoistočne Evrope, te da je region u istoriji naučio potrebu za saradnjom.

Foto: Tanjug

Ona je dodala da je neophodno postaviti jasne ciljeve koji bi rezltirali konkretnim projektima. Prema njenim rečima Proces je organizacija koja zadaje ciljeve, a Savet za regionalnu saradnju (RC C) se pokazao kao važan projektno orijentisani instrument.

Rekla je da globalni problemi zahtevaju globalni izazov, i istakla da izolacija i separacija nisu dobri, već je neophodno se fokusirati na solidarnost.

U svom obraćanju ona se osvrnula i na migrantsku krizu podvukavši da balkanska ruta mora ostati zatvorena, kao i da uzroci problema moraju biti tematizovani.

Isto tako je ocenila da "strani borci" koji se sa ratišta vraćaju, predstavljaju povod za zabrinutost, te je naglasila da je nephodnna borba protiv svih vidova radikalizacije i ekstremizma.

Predsednik Srbije razgovarao je ranije danas sa Grabar Kitarović bilateralno, odmah po dolasku u Dubrovnik. On će u toku dana imati sastanak i sa šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini. U Dubrovniku se sastaju i minisitri spoljnih poslova zemalja članica Procesa, a učestvuje i šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

#Dubrovnik

'