AKTUELNO

Komentarišući jučerašnji upad albanske vojske u severnu Kosovsku Mitrovicu u pratnji KFOR-a i grafite “OVK” i “Kosovo Albanija” koji su ispisani na severnoj strani glavnog ibarskog mosta u ovom gradu, nekadašnji šef Koordinacionog centra za KiM Neboja Čović istakao je da je to jedna nova vrsta provokacije.

- Upozorenja Britanaca njihovim turistima da ne idu na sever Kosova, jer je tamo kriminal su priprema međunarodnog mnjenja za ono što oni nameravaju da naprave u sledećem koraku. Kada će to tačno da bude ne znam, ali ovi jučerašnji događaji su dodatna provokacija - naglašava Čović za Pink.

On je podsetio da KFOR nema mandat da dovodi vojnike Albanije u južnu srpsku pokrajinu.

- Mislim da je ovo prvi put od Drugog svetskog rata da je jedan albanski vojnik kročio na teritoriju Srbije, odnosno južne srpske pokrajine - rekao  je Čović.

Foto: TvPink Printscreen

Kako naglašava, tačno je to da je Albanija 10 godina u NATO-u, ali je isto tako tačno, ocenjuje, da treba imati malo suptilnosti, ako se ima u vidu kakav je bio uticaj Albanije na prostorima KiM.

- Ovim potezima NATO polako, indirektno ili direktno ulazi u zonu da učestvuje u pravljenju Velike Albanije. Ovo je pokušaj zastrašivanja srpske nacionalne zajednice i prtitiska na nju radi etničkog čišćenja i iseljavanja sa KiM - zaključuje Čović.

Vojno-politički kometator Vlade Radulović slaže se sa Čovićem da je ovo jedna vrsta provokacije.

Foto: TvPink Printscreen

On je naglasio da su to bili oficiri albanske vojske, a ne vojnici, jer je to značajna razlika.

Radulović kaže da je za njega značajniji incident onaj koji se desio pre nekoliko nedelja, a to je vojna vežba na teritoriji Kosova i Metohije, između kosovskih bezbednosnih snaga i oružanih snaga republike Albanije.

-Činjenica je da je situacija napeta, a i činjenica je da sve što se dešava je usmereno protiv severa Kosova - zaključuje on.

#Kosovo

#Vojska

'