AKTUELNO

Petar Petković iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju, komentarišući grafite takozvane OVK koji su ispisani na prilazima Štrpce, rekao je da ispisani grafiti predstavljaju jednu vrstu organizovane akcije zastrašivanja i šovinizma od strane Albanaca prema svemu što je srpsko.

- Očigledno da se ostvaruju crne slutnje Kancelarije za Kosovo i Metohiju, kada smo rekli da će ova predizborna kampanja biti kampanja u takmičenju ekstremizma među albanskim političkim partijama, koje znamo da su shvatile da veći broj glasova među Albancima mogu da dobiju samo ako udare po svemu što je srpsko, po državi Srbiji i po srpskom narodu na KiM – rekao je Petković za Novo jutro TV Pink.

Petković kaže da provokacije i napadi traju iz dana u dan, da je u poslednjem izveštaju za ljudska prava Stejt departmenta pobrojano oko 100 incidenata, kako kaže, posebno među Srbima povratnicima.

- Pljačkaju se njihove kuće, kradu se traktori i druga poljoprivredna mehanizacija, stoka, da ne pominjem da se non-stop demoliraju crkve, ambulante. Nedavno je zaustavljeno sanitetsko vozilo na Merdaru. Nedavno su prebili Srbina iz Gnjilana na prelazu Končulj – kazao je Petković.

Prema njegovim rečima, postoje četiri velike albanske političke partije i sve četiri imaju negde oko 20 odsto i kod njih je bitka, kako kaže, bukvalno do istrebljenja, ko će da osvoji primat među Albancima na političkoj sceni.

Foto: TvPink Printscreen

Zoran Milivojević, diplomata, o tome kako treba tumačiti grafite takozvane OVK koji su ispisani na prilazima Štrpcu, kaže da je to za njega očekivano i da neće biti druge predizborne kampanje političkih stranaka na Kosovu i Metohiji, a da nemaju antisrpski predznak.

- Oni celu svoju političku poziciju grade na odnosu prema Srbima i prema Srbiji. To su političke platforme svih lidera i svih partija tamo. Treba očekivati da će u celom periodu do samih izbora, do 6. oktobra, biti tenzija i ovih vrsta pritisaka u funkciji potvrđivanja te politike koja podrazumeva definitivno rešavanje kosovskog pitanja na način koji su projektovali 2008. godine – smatra Milivojević.

Foto: TvPink Printscreen

Kako dodaje, za nas su ključne dve stvari, od kojih je jedna srpsko jedinstvo, jasan stav i pozicija da na korektan demokratski način učestvuju na tim izborima i da ni na koji način ne dovedu u pitanje proces kao takav.

- Druga stvar koja će za nas biti važna je strani faktor. Ovo je sada prilika da zapadni centri moći konačno pokažu da li su zaista za mir i stabilnost – rekao je Milivojević i dodao da oni mogu da utiču na izbore.

#Kosovo i Metohija

#Petar Petković

'