AKTUELNO

Nebojša Čović, bivši šef Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju, ocenio je da ideja nezavisnosti Kosova pada kao kamen slobodnim padom.

- Logika svršenog čina u smislu nezavisnosti Kosova, za koju su se bili vezali Albanci, u potpunosti je propala. Ideja nezavisnosti Kosova pada kao kamen slobodnim padom, izjavio je Čović za Novo jutro TV Pink.

Prema njegovim rečima platforma koju je izneo Haradinaj je maksimalistička platforma napravljena iz besa i hira.

- Jučerašnja izjava Tačija da će oni ukinuti takse je zbog toga što oni sada traže način kako da izađu, jer su podigli nivo obećanja građanima Kosova i Metohije u smislu nezavisnosti, vojske, Interpola i tako dalje, ništa od toga nisu uspeli. Njima se kruni broj zemalja koje su priznale nezavisnost. Mi moramo da budemo mudri, da ne nasedamo na provokacije – naglasio je Čović.

Foto: TvPink Printscreen

Kako dodaje, od rešavanja kosovskog pitanja zavisi budućnost Srba i budućnost Srbije.

- Nemamo baš mnogo prijatelja, ali smo stari narod sa velikom tradicijom. Moramo da napravimo minimum nacionalnog jedinstva oko ovog opasnog problema, otet je deo teritorije. Mentori takozvane nezavisnosti takozvane države Kosova i Metohije nalaze se u Americi – kaže Čović.

Govoreći o uticaju Amerike u rešavanju kosovskog pitanja, Čović kaže da je očigledno da Tramp ima problem sa dubokom državom.

- U čestitci su ti iz duboke države, iz administracije, uvukli onu rečenicu oko priznanja Kosova. Pravno obavezujući sporazum, kompromis, priznanje, pa priznajemo da Priština postoji dole i da je Beograd glavni grad. To nije lak process, to je težak proces – kaže Čović.

Zamenik glavnog urednika "Novosti" Milan Babović komentarišući vest o mogućim sankcijama Amerike za takozvanu vojksu Kosova, ako Priština ne ukine takse, kaže da je sve to “Bogojavljenska vodica”.

- Ako ste dobro ispratili pismo koje su američki zvaničnici na čelu sa Metju Palmerom pre neki dan poslali zvaničnicima lažne države videćete jednu licemernu floskulu, gde oni Tačiju i Haradinaju prete, možete misliti, otkazuje se poseta nekakvog generala nacionalne garde Ajove i to je najveća konsekvenca koju trpe za ovaj anticivilizacijski i antievropski čin koji su sproveli – ocenio je Babović.

Foto: TvPink Printscreen

Kako dodaje, Tramp je izabrao diplomatski manir da se u čestitci koju je uputio predsedniku Vučiću za Sretenje izjasni da je cilj sveobuhvatnog rešenja kosovskog pitanja međusobno priznanje Beograda i Prištine.

- Mi moramo imati neku vrstu alternative za stolom, nekog ko će držati našu stranu, bila to Kina ili Rusija, radi balansa, radi pronalaska pravednog rešenja, neko se mora uklučiti u dijalog – kazao je Babović.

#Kosovo i Metohija

#Nebojša Čović

'