AKTUELNO

Ukoliko vam je ostalo ajvara od zimskih zaliha, možete ga iskoristiti za pripremu ukusnih jela.

Slana torta, pita, hleb sa ajvarom i sirom neki od predloga kako da iskoritite ajvar koji vam je preostao.

SLANA TORTA

Sastojci za koru: 5 jaja, 200 g kisele pavlake, 100 g ajvara, 9 kašika mekog brašna, prašak za pecivo, 1/4 kašičice soli

Fil: 100 g ajvara , 150 g kačkavalja, 200 g kisele pavlake, manja glavica crnog luka, biber i so

Za ukrašavanje: 50 g kačkavalja, 2 kisela krastavčića

Odvojite belanca i žumanca u dve posude za mućenje. Prvo, dobro umutite čvrst sneg od belanaca sa malo soli. U žumanca dodajte ajvar, kiselu pavlaku i so, pa dobro promešajte. Na kraju, varjačom lagano umešajte prosejano brašno sa praškom za pecivo i belanca. Testo izručite u pleh obložen papirom za pečenje. Pecite oko pola sata na 180 stepeni, da ravnomerno porumeni. Izvadite koru iz pleha i ostavite da se ohladi. U činiji dobro izmešajte sitno iseckan luk, ajvar, pavlaku, biber, so po potrebi i sitno rendani kačkavalj. Ohlađenu koru presecite po dužini na dva dela. Fil podelite na dva dela. Zatim, filujte donju koru, pa stavite gornju i blago pritisnite da se zalepi, a odozgo premažite ostatak fila. Pospite rendanim kačkavaljem i ukrasite komadićima kiselih krastavčića. Pokrijte providnom folijom i ostavite preko noći u frižideru, pa sutradan isecite na kocke.

HLEB SA SIROM I AJVAROM

Sastojci: 500 g starog hleba, 400 ml mleka, 4 jajeta, 50 ml ulja, 50 ml jogurta, 100 g ajvara,  200-250 g tvrdog belog sira, so

U posudi isecite hleb na kockice i dodajte 300 ml mleka. Ostavite da odstoji 10 minuta. Uključite rernu na 200 stepeni. Pleh podmažite. Umutite jaja sa jogurtom, preostalim ajvarom i posolite po ukusu. Nakvašen hleb stavite u pleh, pospite ga izmrvljenim sirom i kašikom rasporedite umućenu smesu. U istu posudu sipajte ostatak mleka da pokupi ostatke smese i prelijte preko hleba. Pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni da porumeni. Ispečenu pitu pokrijte čistom krpom, ostavite da se prohladi, isecite na parčiće i poslužite uz jogurt ili kiselo mleko.

PITA SA AJVAROM, SIROM I ŠAMPINJONIMA

Sastojci: 12 kora, 15 (punih) kašika ajvara, 300 g sira (sremski, svapski,...), 3 jaja, pola čaše pavlake, 300 g šampinjona, kašičica soli za posipanje susam, laneno seme, kašičica praška za pecivo

Kore podelimo u tri grupe, po četiri kore, za tri rolata. Šampinjone izdinstamo dok ne ispari sok koji će pustiti. Izmešamo jaja, sir, pavlaku,kašičicu praška za pecivo i posolimo po ukusu.Na radnu površinu stavimo jednu koru, malo je poprskamo uljem pa stavimo drugu koru. Na drugu koru stavimo pet punih kašika ajvara, razmažemo pa stavimo treću koru. Na nju stavimo trećinu fila sa sirom pa stavimo četvrtu koru. Na četvrtu koru stavimo trećinu šampinjona i sve umotamo u rolat. Ponovimo sve i sa ostatkom kora. Rolate (biće ih tri) stavimo u podmazan pleh ili pleh obložen papirom za pečenje, premažemo svaki rolat ostatkom smese od sira i pospemo susamom i lanenim semenom. Stavimo u zagrejanu rernu i pečemo dok ne porumeni.

Pročitajte još: NE BACAJTE GA! Evo kako da podgrejete krompir, a da bude hrskav i ukusan

#Ajvar

'