AKTUELNO

Jedna od omiljenih poslastica mnogima od nas jesu uštipci.

Nema ništa lepše nego kada se ujutro kućom proširi miris sveže isprženih uštipaka.

Ovakav doručak od testa vole sve generacije, a domaćice uporno tragaju za receptom koji im neće oduzeti puno vremena i koji će se lako kombinovati i sa slatkim i sa slanim namazima.

Uz to, često se događa da uštipci upiju veću količinu ulja, pa onda postaju teški za varenje.

Recept za uštipke koji vam predlažemo je brz, lagan za pripremu, a zahvaljujući jednom sastojku testo neće upiti masnoću u kojoj se prži.

Sastojci:

200 g brašna

1 jaje

150 ml jogurta

1 kašika rakije

kesica praška za pecivo

prstohvat soli

Priprema:

Umutite jaje, dodajte mu jogurt i soli po ukusu, sipajte rakiju, brašno i prašak za pecivo, pa sve dobro promešajte varjačom. Smesa bi trebalo da bude žitka, ali gušća nego za palačinke.

U dublji tiganj ili šerpu sipajte ulje ili mast za prženje, pa zagrejte. Kašiku premažite hladnim uljem, pa onda njome vadite uštipke i spuštajte ih u zagrejanu masnoću.

Da vam uštipci ne bi iznutra bili žilavi, temperatura ringle ne sme da bude na maksimumu.

Ispečene uštipke stavite na papirni ubrus da se ocede od viška masnoće, pa ih služite dok su topli.

Autor: Aleksandra Aras