AKTUELNO

Mnogima omiljenu pitu možete da spremate i u tiganju – ukus će vas oduševiti.

Kad nemate vremena za pravljenje klasične gibanice, dobro će doći i ona pečena u dubljem tiganju. Za razliku od uobičajene gibanice u koju se dodaje prašak za pecivo kako bi narasla i bila vazdušasta, u gibanicu iz tiganja ne ide ovaj dodatak, a ipak može da bude rupičasta i da, narodski rečeno, “diše”.

Sastojci:

500 gr kora za gibanicu

400 gr sira

4 jaja

čaša pavlake

5 kašika ulja

so (ako sir nije dovoljno slan)

Priprema:

Tiganj premažite uljem.

Svaku koru presecite na pola, pa je filujte smesom od sira i 3 žumanca koja ste prethodno sjedinili. Kore motajte u frulicu i slažite u krug po obodu tiganja, pa popunjavajte celu površinu tiganja.

Trudite se da frulice od kora budu što tanje, jer će tako gibanica biti vazdušastija.

Kad ispunite tiganj frulicama nadevenih sirom, prelijte gibanicu mešavinom od tri kašike ulja, tri belanca, jednog celog jajeta i pavlake.

Poklopite tiganj, stavite ga na ringlu na umerenu temperaturu i pecite 15 minuta.

Ukoliko želite da se uhvati reš korica i sa gornje strane gibanice, prebacite gibanicu na tanjir, pa gornji deo spustite na dno tiganja i ostavite da se peče još desetak minuta.

Služite toplo.

Autor: Aleksandra Aras