AKTUELNO

Jedan od najpoznatijih specijaliteta sa juga Srbije je svakako i lekosvačka mućkalica. Ona se pravi od ostataka roštiljskog mesa, ali ako možete da je napravite i od svežeg.

Priprema nije preterano zahtevna jer su gotovo svi sastojci već pripremljeni, sve što treba da uradite jeste da ih stavite u šerpu i krčkate. Ako nemate pečenu papriku slobodno možete da koristite i svežu, a leskovačka mućkalica je odličan predlog i za ručak.

Sastojci: 6 krmenadli, 2 bataka (bez kostiju), 3 crna luka, 6 pečenih paprika, 300 g seckanog pelata, 2 lovorova lista, 1 ljuta papričica, 1 kašičica slatke paprike, 200 ml vode, 1 veza peršuna. 

Priprema: Ako nemate ostatke mesa (tada možete da koristite bilo koje) onda krmenadle i batake začinite po želji, pa propržite u tiganju sa obe strane. U šerpi na malo ulja propržite sitni seckani crni luk, pa dodajte seckanu pečenu papriku (ako je nemate možete da koristite i svežu). Sipajte i pelat, pa promešajte. Dinstajte nekih 20 minuta, a povremeno dodajte vodu kada vidite da je tečnost isparila. Stavite cele komade mesa (možete i da isečete ako više volite), pa promešajte. Krčkajte nekih sat i po vremena, pa pred kraj posolite i pobiberite, a onda dodajte i seckanu ljutu papričicu. Na kraju pospite seckanim peršunom. Prijatno! 

Autor: Z.L.