AKTUELNO

Tradcionalni specijalitet sa juga Srbije je nastao potpuno spontano, a u originalnom receptu se koristi meso sa roštilja i to što više vrsta to bolje.

Dobro se začini i krčka u paradajz sosu i sa pečenim paprikama. Leskovačka mućkalica je jelo koje niko ne odbija, a priprema nije nimalo zahtevna. Naš današnji predlog za ručak je da napravite čuveni specijalitet, ali sa karabatakom. Ima manje masnoće, a tečni dim (aromatičan začin) daje poseban šmek.

Foto: Pixabay.com

Sastojci: 960 g karabataka (bez kostiju), 1 kašičica dimljene mlevene paprike, 1,5 kašičica tečnog dima, oko 30 ml maslinovog ulja, 220 g dimljene slanine, 4 crna luka, 1 glavica belog luka, 1 veća crvena ljuta papričica, 10 pečenih paprika iz tegle, 3 suve paprike, 1 konzerva seckanog pelata.

Priprema: Meso isecite na kockice, pa posolite i pobiberite. Ispržite u tiganju na malo ulja, a bilo bi super da imate gril tiganj. Zatim izvadite, pa pospite mlevenom paprikom i poprskajte tečnim dimom i promešajte. Vratite u tiganj na još minut, dva i opet izvadite. U dublju šerpu sipajte seckanu slaninu i malo maslinovog ulja, pa propržite. Zatim je izvadite iz šerpe i propržite sitno seckani crni luk. Kada luk omekša dodajte sitno seckani beli luk, seckanu ljutu papričicu i iseckanu suvu papriku (koju ste prethodno držali u vodi da omekša). Kada sve omekša dodajte i meso, a na kraju i seckanu pečenu papriku i pelat. Sipajte šoljicu vode i ostavite da proključa. Onda poklopite i smanjite temepraturu. Kada skroz omekša gotovo je. 

Autor: Z.L.