AKTUELNO

Jedna od najlepših pita je svakako i španska pita.

Španska pita je isto što i carska. Pravi se od tako što se u testo dodaju sir, šunka, kiseli krastavci i pečena paprika, a onda se sve to ispeče. 

Najčešće se koriste ovi dodaci, ali njih naravno možete da menjate po ukusu, pa tako možete da dodate masline, kukuruz, šargarepu, ajvar... Španska pita se obično služi kao predjelo na proslavama, ali isto tako može da bude preukusan doručak ili večera.

Sastojci: 3 jajeta, 150 ml ulja, 300 ml mleka, 150 g kukuruznog brašna, 150 g pšeničnog brašna (oštrog), 1 prašak za pecivo, 200 g praške šunke, 200 g tvrdog sira, 120 g kiselih krastavaca, 120 g pečene paprike.

Priprema:

U posudi umutite jaja koja ste posolili, pa dodajte ulje i mleko. Promešajte, a u drugoj posudi pomešajte kukuruzno i obično brašno sa praškom za pecivo. Pomešajte suve i mokre sastojke i dobro umutite. U dobijenu smesu dodajte pečenu papriku sitno iseckanu, zatim seckane kisele krastavce i šunku, kao i rendani sir. Dobro promešajte. Tepsiju nauljite i pospite brašnom ili možete da stavite pek papir. Zatim sipajte smesu i poravnajte. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 45 minuta.

Autor: Z.L.