AKTUELNO

Informišite se na vreme i imajte na umu da su neka mesta skuplja od drugih.

Rashodi građana Grčke su duplo veći nego rashodi u Srbiji, što je jako važno da znaju oni koji planiraju da svoj letnji odmor provedu na nekoj od plaža ove zemlje. Cene su ove godine manje-više iste kao prethodne, iako su cene kafe i pića u proseku za oko evro više nego 2017. godine.

U Olimpskoj regiji pola litre domaćeg grčkog piva košta u proseku oko 3,5 evra, a uvozna čak i do 4,75.

Jeftinije nećete proći ni na Halkidikiju. Naprotiv. I u Sartiju ćete ležaljke dobiti gratis, ali uz minimum jedno ispijeno piće, uglavnom kafu koja košta 4 evra ili pivo koje se kreće od 3 do 5 evra.

Foto: Pixabay.com

U Neos Marmarasu su cene malo više nego na ostatku Halkidikija, pa će vas tako grčki frape (kafa) koštati 3 evra, a malo pivo čak 5 evra.

Asprovalta se nalazi u zlatnoj sredini na lestvici cena sa kafom od 3 evra i pivom do pet evra.

U najstarijem selu na Sitoniji, Nikitiju je možda i najjeftinije kada pričamo o Halkidikiju, pa kafa ne prelazi iznad 2,5 evra sa ležaljkom, a pivo je do 4 evra. Senviči i suvlakiji koštaju od 2,5 do 4 evra.

Foto: Pink.rs

Zanimljivo je da su cene kafe i piva na ostrvima Dodekaneza jeftinija, pa ćete pivo na Rodosu i Kosu platiti samo tri evra, a na Kritu i jeftinije.

Takođe, imajte na umu da i u okviru jednog mesta cene variraju, uglavnom po pravilu što je pogled bolji, to je piće skuplje.

Što se vode tiče, flašica od pola litre košta 50 centi, a ona od litar i po od 1,5 do 1,7 evra.

Cene u restoranima su takođe poskupele za oko evro i po u odnosu na podatke iz 2017. godine, pa tako i u prosečnim restoranima obrok nećete platiti ispod osam evra, kao što je bio slučaj pre godine. Ono što je svakako na istom nivou su cene ulične hrane i one se manje-više u čitavoj Grčkoj ne razlikuju previše - giros 2,5 evra, suvlaki 2,90, tiropita 2,5 evra, bugaca 3 evra, itd...

U mestima u kojima se ležaljke plaćaju cena je uglavnom 5 evra po ležaljci (severna Grčka i ostrva Dodekaneza), dok je u Kikladima iznajmljivanje ležaljke veoma skupo, pa ide čak i do 120 evra na Mikonosu.

#Grčka

#Letovanje

#cene

'