AKTUELNO

Informišite se na vreme i ispravno reagujte!

Tropski talas zahvatio je veći deo naše zemlje, a meteorolozi kažu da će današnji dan, ali i naredni dani, biti najtopliji deo leta. Nivo UV zračenja takođe je jako visok, pa lekari savetuju izbegavanje izlaganja suncu u najtoplijem delu dana.

S obzirom na to da su temperature danas više od 35 stepeni, zvanično možemo reći da je tropski talas u stigao u našu zemlju, a kako bi se sprečili kolapsi na više lokacija u glavnom gradu postavljene su cisterne sa pijaćom vodom.

Foto: Tanjug

JKP Beogradski vodovod i kanalizacija postavljaće cisterne i narednih dana, odnosno sve dok traje tropski talas, a lepeza, šešir i flašica sa vodom obavezni su rekviziti. Fizičke aktivnosti na otvorenom treba izbegavati, a prostorije u kojima se boravi treba redovno rashlađivati.

I pored svih apela, kako za Pink kaže dr Ivana Stefanović, telefoni Hitne pomoći su se usijali, a pacijenti se pre svega javljaju zbog kolapsa izazvanih vrućinama.

- Kolaps nije opasno stanje, odnosno, mi ga jako lako rešavamo. Problem je u tome što, pre svega starijim sugrađanima, zbog kolapsa može da se desi da padnu, da se povrede ili nešto polome. U tom slučaju posledice su ozbiljne – kaže za Pink dr Stefanović.

Foto: Pixabay.com

Savetuje da se najtopliji deo dana, od 11 do 17 časova, izbegava, a ovo je apel i za zdrave sugrađane.

- Poduhvati „s kraja na kraj grada“, odlazak na Adu Ciganliju, sunčanje u najtoplijem delu dana, pa naglo ulaženje u hladnu vodu, sve ovo može izazvati posledice koje mogu biti opasnije od samog kolapsa – rekla je doktorka.

Zato budite oprezni, pridržavajte se saveta lekara i nadajte se skorijem osveženju.

#Hitna pomoć

#vrućina

'