AKTUELNO

Ambasador Srbije u Turskoj Zoran Marković, rekao je za NOVO JUTRO televizije Pink da se Turska nalazi na sedmom mestu po broju zaraženih, ali i istakao da je to zemlja od 83 miliona stanovnika, što kako kaže, ne treba zanemariti.

“Nalazimo se u trećem, od četiri dana zabrane kretanja u 31 provinciji, što je oko 65 posto ukupnog stanovništva”, rekao je Marković Ii dodao da se u Turskoj na dnevnom nivou vrši oko 40 hiljada testova.

Kako kaže do sada je izvršeno 830 hiljada testova, od kojih je nešto manje od 105 hiljada potvrđeno kao pozitivno.

“U zadnja 24 sata registrovana su 3122 nova slučaja, što je manje nego juče i registvorano je 109 novih smrtnih slučajeva, što je do sada ukupno 2600”, rekao je Marković.

Kako kaže, dobra vest je da je 15 posto od pozitivnih slučajeva otpušteno, jer su preležali ovu bolest.

“U Turskoj dodatni problem predstavlja to što je juče počeo mesec Ramazana koji podrazumeva dnevno okupljanje u večernjim časovima, kako rodbine, tako i šire zajednice. To će predstavljati poseban izazov za Turske vlasti, a pik se očekuje krajem ove ili početkom sledeće nedelje”, rekao je Marković.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako ističe, prve mere ublažavanja su moguće tek po okončanju meseca Ramazana, odnosno, početkom juna.

Kada su naši građani u pitanju, Marković je rekao da je do sada obavljeno 4 leta kojim su građani evakuisani.

“U ovom trenutku, ostali su samo oni koji smatraju da nisu ugroženi i da im je ostanak bezbednijii. Među njima nema niti obolelih niti preminulih”, rekao je Marković.

Kako kaže, u Turskoj nije uvođeno vanredno stanje, već vanredna situacija, i dodaje da se iz dana u dan sve više poštuje molba predsednika da se drži distanca. 

#Turska

#koronavirus

<
'