AKTUELNO

Prema najnovijim rezultatima ukupno 62.589 ljudi je zaraženo u Iranu. Sedma nedelja je donela izvesnu nadu da bi zaraza mogla da bude završena u neko skorije vreme, rekao je za Novo jutro televizije Pink ambasador Srbije u Iranu Dragan Todorović.

Todorović je rekao da se u Iranu svaki dan u 14 sati objavljuju rezultati  u vezi sa zarazom koronavirusom u prethodna 24 sata.

„Značajno da je da je do sada i 27.039 lica izlečeno, što je veliki uspeh“, rekao je Todorović.

Kako kaže, u Iranu kreće osma sedmica borbe protiv koronavirusa, i dodaje da su u prethodnim danima primećivali osetan pad u broju obolelih.

„U odnosu na šestu koja je bila najteža, sedma je donela izvesno poboljšanje i prvi put svih sedam dana je dolazilo do smanjenja broja obolelih“, rekao je Todorović.

Kada su u pitanju mere u borbi protiv koronavirusa, Todorović je rekao da u Iranu nisu preduzete drastične mere u smislu zabrane kretanja.

„Bile su na snazi mere u vidu izlaska u jedan grad u drugi, bile su kazne ako se sa automobilom jednog grada nađete u drugom gradu. U tom slučaju se oduzimao auto i velika je kazna propisana za to. Stalno se od građana traži da budu socijalno distancirani“, rekao je Todorović.

Kako kaže, od 11. aprila u Iranu kreće sledeća faza u kojoj je predviđeno da se otvore neki poslovi nižeg rizika, koji su, kako kaže, vezani za ekonomiju i privredu.

„Predsednik štaba grada Teherana smatra da će tek u narednih deset dana biti jasnije kakva je situacija“, rekao je Todorović.

Ističe da je ministar zdravlja ipak rekao da će se 20. maja znati da li se vodila uspešno borba protiv koronavirusa.

On je istakao da u Iranu nema zaraženih srpskih državljana.

„Njima smo dali predlog da napuste zemlju što je brže moguće. Imamo dvoje građana koji nisu smatrali da treba odmah da odu, sa njima smo u kontaktu i pratimo situaciju“, rekao je Todorović.

#Iran

#Teheran

#koronavirus

'