AKTUELNO

Kaznena politika je važna i utiče na to hoće li biti povratnika, smatraju gosti Novog jutra.

Dužina kazne je ta koja određuje hoće li onaj koji služi kaznu zatvora biti povratnik ili ne, tvrdi advokat Toma Fila u Novom jutru TV Pink. Kako kaže Fila, zatvorenici koji dobijaju maksimalne kazne zatvora nakon izlaska na slobodu nisu sposobni da čine bilo kakva nedela.

- Nisam voleo nikada da branim silovanja, branio sam ubistva, čak više od hiljadu ali silovanja ne. Moje iskustvo je pokazalo da svi oni koji su dobili kazne od 15 i 20 godina, ne postaju povratnici. Taj čovek postaje ljuštura. Suština problema je u visini kazne. Onaj koji za silovanje dobije dve godine, taj naravno da će se vratiti - smatra Fila i objašnjava da se u struci pisihopate ne smatraju kao duševno obolelim, već je to njihova karakterna osobina.

Što se smrtne kazne tiče, Fila smatra da je ova kazna “strašna opasnost za državu kada je date u ruke jednom parlamentu”.

- Moja tetka je streljana, jer je sa svojim mužem u vreme Tita pokušala da pređe granicu. Tada je bila smrtna kazna za pokušaj prelaska preko granice - objašnjava Fila.

Takođe, Fila se osvrnuo i na predlaganja nekih da se za silovanja i ubistva uvede hemijska kastracija, međutim on kaže da i to treba ozbiljno razmotriti i ne valja shatati naivno.

- Jedini koji je to pokušao je Hitler. Znate ko je tada autanaziran i kastriran - Jevreji. On ih je proglasio za duševno obolonje i zapravo smatrao da im se čini usluga kada ih ubiju. Mi kao društvo nismo zreli za takve kazne - kaže Fila.

Savetnik za bezbednost i istragu Stevan Đokić smatra takođe da je neophodna strožija kaznena politika, ali da je i važno da društvo to takođe osudi.

- Ja bih išao i dalje, i insistirao na tome da se obeleži taj čovek i da se tačno zna ko je ko - dodaje Đokić, posebno dajući akcenat na silovatelje.

Fila se na ovu konstataciju nadovezao podatkom koji kaže da jedna trećina silovanja je neotkrivena, jer je uglavnom devojku sramota da prizna, jedna trećina je blago osuđena, a treća trećina je čak i greškom osuđena zbog neke osvete ili spleta okolnosti.

- Ja sam imalo slučaj gde je devojka skočila kroz prozor. Bili smo ubeđeni da je devojka silovana, jer je i vikala. Ispostavilo se zapravo da je skočila kroz prozor, jer je potresla vest o smrti majke. Čovek, koji je tada bio sa njom, je bio na ivici da bude osuđen zbog silovnja - objašnjava Fila i kaže da je i sama procedura dokazivanja silovanja jako naporna.

- Milosti kod nas nema. Prvo vas sasluša policajac, pregledaju vas ginekološki, onda idete kod istražnog sudije, pa onda mi. Mi se hvatamo za svaku zapetu. To je jedno veliko poniženje koje ona trpi. Ona mentalno bude silovana bar još pet puta - objašnjava Fila.

Mala je razlika između socipate i psihopate!

Kako Đokić kaže, potrebno je napraviti razliku između sociopate i psihopate i prema njegovim rečima granica je tanka.

- Psihopatu je teže prepozanati, lakše je prepozati sociopatu. Razlike nisu velike, ali postoje. Psihopate su slatkorečivi, ljudi koji su prihvaćeni u društvu. Imaju pristup, za razliku od sociopata koji su impulsivni, osobenjaci. Psihopata se rađa, a sociopata nastaje spretom okolnosti - objašnjava Đokić dodajući da sociopata ima mnogo više.

- Dok se vozite autobusom, tu ima najmanje bar dvojicu sociopate. Kod njih postoji nešto specifično je da oni imaju neku vrstu rituala, dok se psihopate se prilagođavaju situaciji - objašnava Đokić.

#Novo jutro

'