AKTUELNO

Postoje tri vrste plaćenih ubica, kažu gosti Novog jutra.

Pre odluke čeških vlasti kome će biti izručen plaćenog ubicu Čabu Dera koji je uhapšen 1. Marta u Pragu, biće održan sasatanak.

Marko Lopušina nekadašnji obaveštajac za Novo jutro kaže da je uhvaćen na osnovu snimka iz Beograda, što zapravo znači da je policija iz Srbije na taj način podigla svetski ugled.

Međutim Lopušina kaže da je postalo popularno postalo da se regrutuju plaćene ubice iz ovog regiona.

- Oni su obučavani godinama. Čovek uradi posao i izađe – kaže Lopušina isitcući da postoje danas tri vrste plaćenih ubica.

- Jedna je stara garda, koja je uklanjala državne neprijatelje, zatim imamo plaćenike mafije koji su radili u pozemlju i imamo soliste koji po narudžbenici izvršavaju likvidaciju. Jedna žena je pre dve godine platila u Srbiji platila 3.000 evra čoveku da joj ubije muža. Imate ubicu iz Vranja koji je likvidirao brata Luke Bojovića, Nikolu, za 10.000 evra, a trojica Srba su likvidrali na Kipru čoveka za 100.000 evra. Posao je jako dobro plaćen. Danas mi možemo da pretpostavimo koliko je to zapravo razvijen posao u pozemlju. Setimo se kako smo nekada imali krvu osvetu, čak se i tada angažovao plaćeni ubica – objašnajva Lopušina.

Po Boži Spasiću, bišem obaveštajcu mafija je “vrlo pokretna institucija”.

- Tih 60. i 70. Goidna niste imali tako nešto, dok na zapadu nisu to naučili. MI smo uvezli taj metod likvidacije. Ubice su bili i oni koji su bili na ratištu, jer su sposobni da rukuju oružju. Oni su sada stariji, pa se sada pojavljuju novi tip ubica. Oni su potpuno smireni i ništa ih ne sprečava da dođe do mete – kaže Spasić, objašnajvajući da postoje određeni kanali i logisitčka podrška.

Marko Nicović člana Svetske asocijacije šefova policija kaže da zadnjih tri godine tri najveće mafije u svetu nalaze se po svetu i prave zajedničke organizacije koje dalje deluju.

- To su sada multinacionlane kompanije. Na primer Rus naruči ubistvo u Kini, on nakon toga vraća uslugu u svojoj zemlji. Čaba radi za velike sisteme. Kod njega to neko naruči. Ovde su ubice kvalitetne i jeftine – objašnajva Nicović, ističući da je cena ta koja diktira.

#Ubica

'