AKTUELNO

Gosti Novog jutra kažu da je posta predesnika Rusije važna za mnoga regionalna pitanja.

Sutra u Srbiju stiže predsednik Rusije Vladimir Putin kada će se susresti sa predsednikom Aleksandrom Vučićem. Biće ovo 14 susret dva lidera.

Ljubinka Miličić, glavna i odgovorna urednica redakcije Sputnjik, gostujući u Novom jutru kaže da je ova poseta važna i za Rusiju, mada kako naglašava očekivanja Srbije od Rusije su značajno veća.

Foto: TvPink Printscreen

- Važna je poseta, ali treba naglasiti da je svaka poseta ruskog predsednika mnogo važnija za Srbiju, kao manju zemlju – ističe Miličić.

Za Ljiljanu Smajlović novinarku i kolumniskinju je poseta Putina jednako važna i zbog pitanja KiM-a. Kako objašnjava, ne zna se tačno ali je očiglendno da je Rusija već uključenja u raspetljavanje kosovskog čvora.

Foto: TvPink Printscreen

- Šta se desilo u Vašingtonu? Priča se i da Tramp sa Putinom dogovara neke stvari. Očigledno se mnogo toga radi “ispod žita” – smatra Smajlović.

Između 4.000 i 7.000 specijalaca će voditi računa o bezbednosti predsednika Rusije.

Za Marka Nicovića, člana Svetske asocijacije šefova policije smatra, ova vest se podrazumeva jer kako naovodi, Putin je jedan od vodećih svetskih lidera i njegova bezbednost je vrlo važna.

- Osim što je važan za Rusiju, on je važan i na globalnom planu. Ruska škola bezbednosti je poseban sistem koji oni primenjuju i ne oslanjaju se na resurse drugih zemalja prilikom posete. To je za njih važno. Kako je i Putin sam pričao, šest puta su mu do sada spasili život. Čak su i svetske službe počele da kopiraju rusku službu bezbednosti – objašnjava Nicović i kako kaže, njihove bezbednosne službe prate i neverbalnu komunikaciju i procenjuju rizik.

Foto: TvPink Printscreen

- Oni znaju da procene pokrete, poglede, govor tela. Oni su tu već par meseci i procenjuju situaciju. Ispituju teren gde predsednik treba da dođe – kaže Nicović, naglašavajući da je visok stepen bezbednosti dovoljan pokazatelj koliko je za Rusiju takođe važna poseta Srbiji.

#Aleksandar Vučić

#Kosovo

#Rusija

#Srbija

#Vladimir Putin

'