AKTUELNO

Mi moramo da se vratimo pragmantizmu, a ne nekom revolucionarnom zanosu, kažu gosti Novog jutra.

Prema nekima istorijski 5. oktobar dogodio se pre 18 godina. Paljenje Skupštinje i rušenje Slobodana Miloševića i danas je tema o kojoj se najviše priča na ovaj dan.

Potpresednik Narodne skupštine dr Vladimir Marinković je gostujući u Novom jutru rekao da se zapravo ništa značajno nije promenilo nakon pada Miloševićevog režima.

- To jeste bila jedna velika šansa, mogućnost i prilika da završimo proces tranzicije i da maksimalno normalizujemo odnose sa celim svetom, da pozicioniramo Srbiju nakon 90. godina, ali na žalost ta prilika je propuštena. Ne vidim nikakvu vrednost i potrebu da se nešto mnogo govori o tom datumu - rekao je Marinković, ističući da je vreme da se gleda u sadašnjost i budućnost, i nema potrebe za vraćanjem u prošlosti.

- Mi u ovom trenutku moramo da razmišljamo o boljem pozicioniranju naše zemlje i o onome što radi predsednik Vučić, i da se bavimo našim građanima. Proces tranzicije je počeo još osamdesetih godina i zbog loših politika od iz prošlosti taj proces je do skoro stagnirao. Sada postajmo politčki boljna i jaka zemlja koju poštuju i svi relevantni i svetski funkcioneri - kaže Marinković, dodajući da je za Srbiju sada važno da ima nikada jači privredni rast, da su povećane peznije i očekuje se povećanje i plata.

- Mi moramo da se vratimo pragmantizmu, a ne nekom revolucionarnom zanosu - dodaje.

Dragan Vujičić, urednik „Novosti“, rekao je da njemu Rasim Ljajić prvi padne na pamet kada se pomene današnji dan.

- Rasim Ljajić se tada popeo na vlast, i više nije sišao. Veruje da je taj period nakon petog okobra izgubljena decenija, jer se u tom periodu ništa značajno nije promenilo - smatra Vujičić.

Po Dušku Vukajloviću, glavnim i odgovornim urednikom dnevnog lista "Alo", 5. oktobar je simbol jednog nezadovoljstva naroda.

- Jedino što se desilo tog dana je da je zapaljena skupština, sklonjen je Milošević i pretučen je direktor državne televizije. Sistem je ostao isti, promenili su se ljudi koji rade zapravo isto. Ti koji su predvodili demonstracije za par godina seli su u crne limuzine. Posle 5. okotbra je nastavljeno iseljavanje mladih stručnih ljudi, dosta je ostalo bez posla - smatra Vukajlović.

#Gosti

#Jutarnji program

'