AKTUELNO

NATO ne zove nikoga ko ne želi da uđe u ovaj savez, kažu gosti Novog jutra.

Pristupni protokol između Makedonije i 29 zemlja članica NATO-a potpisan je u Sedištu Severoatlanske alijanse u Briselu. Očekuje se da Makedonija postane ravnopravna članica ove alijanse krajem ove ili početkom sledeće godine.

Praksa je da posle potspisivanja protkola počinje proces ratifikacije, a očekuje se da će Grčka da bude prva koja će to učiniti ove nedelje.

Novinar i publicista Tomislav Kresović kaže da ovo za Balkan znači zaokruživanje tog američkog modela vladanje na jugositoku balkana.

- NATO je jedna vrsta vojne hegemonije, može da se kaže da je Amerika vodeća imperija. Kao što je Amerika u velikoj meri protektoru u EV, tako je i NATO u ulaznica za potencijalne članice u EU. Svi oni koji žele da uđu u EU, znači da moraju da prođu kroz sitno i rešeto pa i da postanu deo NATO-a – smatra Kresović.

Po Kresoviću, Srbija iako nije članica NATO-a, deluje kao pronatovksa.

- Istraživanja pokazuju da građani nisu za NATO, ali političari u parlamentu više zastupaju suprotnu tezu. Makedonija je ušla i postala deo priče NATO-a, ali je i otvorila put unutrašnjoj dezintegraciji – smatra on.

Po njemu, ova vest je otežavajuća okolnost po Srbiju i njenu nacionalnu bezbednost.

NATO ne zove nikoga ko ne želi da uđe u ovaj savez, smatra urednik portala Infobrif.rs Zoran Ostojić.

- Srbija posle 5. oktobra nije menjala politiku. Sve tri vladajuće garniture su za vojnu neutransot. Pre bih rekao da su javno mnjenje, ali i politička garnitura, protiv ove organizacije – smatra Ostojić, po kojem članstvo Makedonije u NATO-u nije bitnije od članstva Albanije ili Hrvatske.

Po njemu članstvo Crne Gore je važnije za Srbiju.

Penzionisani oficir KOS-a Ljuban Karan kaže da suštinska nezavisnost i vojna neutralnost mora da se brani. Kako kaže, obaveštajne službe NATO-a biraju teren i vrše pripreme da stvore situaciju da neko traži članstvo.

- Dobar primer su Crna Gora i Makedonija. U Crnoj Gori su odlučili da se odluče za NATO bez volje građana, a u Makedoniji je situacija još gora. Menja se kompletna vlada. Obveštajne službe su pripremile teren da do toga dođe – smatra Karan.

#Makedonija

#NATO

#Srbija

'